Batı Trakya’da tarihi yürüyüş

Batı Trakya Türkleri 28 yıl sonra sokağa indi. Lozan Antlaşması ile kendilerine verilen hakları talep eden binlerce soydaş, anavatanları Türkiye’deki darbe girişimini de kınadı.

Batı Trakya’da tarihi yürüyüş

HASAN ALİÇAVUŞ – GÜMÜLCİNE

Yunanistan’da 150 bin soydaşın bulunduğu Batı Trakya, önceki gün tarihi bir gün yaşadı.

Binlerce Batı Trakya Türkü, Azınlığın siyasi alandaki tek temsilcisi Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi tarafından Lozan Antlaşması ile kazanılan Azınlık haklarını bir kez daha istemek ve Türkiye’deki darbe girişimini protesto etmek amacıyla Gümülcine’de düzenlenen yürüyüşte bir araya geldi. Şehir merkezindeki DEB Partisi bürosu önünde toplanan kalabalık buradan yürüyüşe geçti. Binlerce azınlık mensubu, yoğun güvenlik önlemleri altında Valilik önüne kadar yürüdü. 

HAKLARIMIZI İSTİYORUZ

DEB Partisi Genel  Başkanı Mustafa Ali Çavuş, burada yaptığı açıklamada, Amaçlarının Yunanistan’da eşit vatandaş olarak yaşamak olduğunun belirtti. 

Ali Çavuş, ‘Yunanistan’a emanet edildiğimiz Lozan Antlaşması’nın bize verdiği haklara sahip olmak istiyoruz. Bu amaçlar için sokaktayız. Bizler kendi kimliğimizle tanınmak istiyoruz. Bu çerçevede, kendi kimliğimizle anılan tarihi derneklerimizle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulamasını, bu derneklerimizin tekrardan tanınmasını ve Türk ismi ile yeni açılacak derneklere izin verilmesini talep ediyoruz. Eğitim haklarımızı, çift dilli Türkçe-Yunanca eğitim verecek azınlık anaokulları ve ihtiyacımızı karşılayacak yeni azınlık okulları talep ediyoruz’ diye konuştu. 

Bu arada Batı Trakya Türklerinin yürüyüşü sırasında aşırı sağcı bir grup, Gümülcine kent meydanında toplanarak karşı gösteri yaptı. Altın Şafakçı olduklarını belirten yaklaşık 100 kişi, ellerinde Yunan bayraklarıyla Türkiye ve Türk azınlık karşıtı sloganlar atarak, vilayet binasına yürümek istedi. Bunun üzerine polis göz yaşartıcı gaz kullandı. 

SADIK AHMET KABRİ BAŞINDA ANILDI

Tarihi yürüyüş sorunsuz bir şekilde tamamlanırken, Valilik önünde yapılan konuşmalardan sonra halk, Azınlığın efsane lideri Dr. Sadık Ahmet’i kabrinin bulundu mezarlığa yöneldi. Batı Trakya Türkleri, merhum liderlerini 21. ölüm yıldönümünde kabri başında dualarla andı.

Daha sonra DEB Partisi Genel Merkezi’ne giden binlerce katılımcı, Dr. Sadık Ahmet için okutulan mevlit ve yenilen yemeğin ardından dağıldı. Yürüyüşün ardından gerçekleştirilen etkinliklerde Türkiye Cumhuriyeti’ni Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı temsil ederken,  AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu da hemşerilerini yalnız bırakmadı. Anma törenine Bulgaristan ve Makedonya’dan da soydaş milletvekili ve parti genel başkanları katıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X