Batı Trakya’dan göç uyarısı

Gümülcine Belediye Başkan Yardımcısı Sibel Mustafaoğlu, Yunanistandaki ekonomik krizin Müslüman Türk Azınlığın bulunduğu Batı Trakya’da hayatı yaşanmaz kıldığını belirterek, ”Büyük bir kısmı üniversite mezunu olan gençler bölgeyi terk ediyor. Bu göç neti

Batı Trakya’dan göç uyarısı

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

 

Rumelili Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği (RUMELİSİAD) tarafından düzenlenen ‘4. Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi’ dün Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. 

Makedonya, Kosova, Yunanistan başta olmak üzere bir çok Balkan ülkesinden işadamının katıldığı zirvede, Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili uyarılar dikkat çekti. Gümülcine Belediye Başkan Yardımcısı Sibel Mustafaoğlu, Batı Trakya’daki Müslüman Türklerin, azınlık hakları konusunda sıkıntı yaşamaya devam ettiklerini vurguladı. Mustafaoğlu, ”Batı Trakya, AB’nin en fakir bölgelerinden biri olmaya ve geri kalmışlığı yaşamaya devam etmektedir. Önceleri metropol ve şehirlerde hissedilen ekonomik kriz Batı Trakya’da yoksulluğu ve çaresizliği yaşatmaktadır” dedi.

NÜFUSTA DEĞİŞİME DİKKAT

Yunanistan’daki ekonomik krizin gelinen noktada hayatı yaşanmaz kıldığını dile getiren Mustafaoğlu, şöyle devam etti: ”Bölgede ve ülke genelinde büyük bir göç yaşanıyor. Büyük bir kısmı üniversite mezunu olan gençler bölgeyi terk ediyorlar. Kısa bir zaman sonra bölgede bu göç neticesinde siyasi kültürel ve nüfus alanlarında değişiklikler yaşanacaktır. Bu çok dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Unutmamak gerekir ki açlığın dini, kültürü ve etnik kimliği yoktur.”

BALKANLAR KÜRESEL KRİZİ TETİKLEYEBİLİR

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, zirvede yaptığı konuşmada, Balkanlarla olan ticareti yeterli görmediklerini belirterek, ”Bizim 50 milyar dolara yakın bir hedefimiz var” dedi. AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu da, Balkan ülkelerinde Türk yatırımcılara çıkarılan engellere dikkat çekti. 

”Balkan ülkelerine yatırımlarda Türk yatırımcıların önüne çıkan bariyerler var. Bürokrasinin ve kırtasiyenin aşılması çok önemli” diyen Çavuşoğlu, Balkan ülkelerinde çıkan bir krizin küresel krizi tetiklemesinin çok büyük bir ihtimal olduğunu da sözlerine ekledi. Makedonya Türk Partisi MKYK üyesi Süleyman Baki ise, yatırımcıları Makedonya’ya davet etti. Kosova Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri’nin de hazır bulunduğu zirvede, iş adamları ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

KOSOVA’DAN ALTEPE’YE TEŞEKKÜR

 

Kosova Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri, insanlar kalp ve zihinleriyle bağ kursalar da, o bağı somutlaştıran en önemli adımlardan birinin ekonomik bağlantılar olduğunu belirterek, ”Bu noktada Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye katkılarından dolayı özellikle teşekkür ediyorum” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X