Batı’da alarm

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşme Batı’da büyük yankı buldu.

Batı’da alarm

Türkiye’nin 24 Kasım 2015’te Rus Ordusu’na ait bir savaş uçağının Suriye sınırında Türk Hava Kuvvetleri tarafından düşürülmesinin ardından Ankara ile Moskova arasında aylar boyu süren gerginliğin ardında şaşırtıcı hızdaki yakınlaşma Batı’yı alarma geçirdi. 

Batılı liderler dünkü ziyareti gergin bir şekilde takip ederken, iki liderin görüşme öncesi, ‘Batı ile gerilim artarken Erdoğan, Putin’e yöneliyor’ başlıklı haberinde irdeleyen Washington Post gazetesi, ‘Türkiye, Avrupalı ve Amerikan müttefiklerinden daha da uzaklaşırken iki cumhurbaşkanı arasındaki görüşme muhtemelen Batı’da alarm yaratacak’ yorumunu  yaptı.

WPost, analistlere dayanarak ‘Batı karşıtı hissiyatın yükseldiği bir ortamda Erdoğan’ın Rusya ile ilişkileri canlandırmak için attığı adım, Türkiye’nin geleneksel müttefiklerden uzaklaşmasını pekiştirebilir’ görüşünü dile getirdi.

‘YAKINLAŞMANIN HIZI ŞAŞIRTICI’

Alman Deutsche Welle ise, Putin-Erdoğan yakınlaşmasındaki hızın Rus uzmanları ‘şaşırttığını’ yazdı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında görüşmeye dikkat çeken Deutsche Welle, Rus uçağı olayının üzerine Moskova’nın uygulamaya koyduğu yaptırımlara değindikten sonra ‘Son zamanlardaki karşılıklı suçlamalara bakıldığında, ani yakınlaşmanın sürpriz etkisi yapması normal karşılanmalı’ ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE NATO’DA KALMALI

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise, Türkiye’nin NATO’nun çok önemli bir ortağı olduğunu ve öyle de kalması gerektiğini belirtti. Steinmeier, Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşmanın iyi bir gelişme olduğunu söyledi. Steinmeier ”Ancak bu ilişkinin, Rusya’nın Türkiye’ye alternatif bir güvenlik ortaklığı sunacak kadar sıkı olacağına inanmıyorum. Türkiye çok önemli bir NATO ortağıdır ve öyle de kalmalıdır’ diye konuştu. 

BİZİM İÇİN  ÖNEMLİ

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de Rusya ve Türkiye arasındaki yakınlaşmadan memnun olduklarını belirtti ve Türkiye’nin NATO’nun öneminin farkında olduğunu bildiklerini söyledi.

Ursula von der Leyen, ‘Türkiye’nin hangi tarafta yer aldığını bildiğinden hiç şüphesi olmadığını’ belirtti. Savunma Bakanı,’Türkiye’nin de, kararsızlık durumunda müteffiklerinin kim olduğunu ve müttefiklerinin ne kadar önemli olduğunu bildiğine eminim’ şeklinde sürdürdü. Ursula von der Leyen, bunun yanı sıra görüşme halinde olmanın iyi bir şey olduğunu, Türkiye ve Rusya arasındaki diyoloğu da olumlu bulduğunu söyledi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X