Batı’da Esad dönüşü

Suriye sorununun çözümü için Batı, geri adım atmaya başladı. İspanya, Suriye lideri Esad ile masaya oturma zamanının geldiğini belirtti. Fransa Esad’ın istifasının çözüm getirmeyeceğini ve bu ülkeye asker gördermeyeceğini açıkladı. Benzer açıklama İtalya

Batı’da Esad dönüşü

Batılı ülkeler, 4 yıldır deviremedikleri Suriye Cumhurbaşkanı Başar Esad ile masaya oturmaya hazırlanıyor. 

İran’ın başkenti Tahran’da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile bir araya gelen İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia- Margallo, Batı’nın Şam’la görüşmesinin vaktinin geldiğini belirtti. Margallo, ‘Bugüne kadar 250 bin kişinin ölümüne yol açan bu savaşın daha fazla insani trajediye yol açmasını istemiyorsak, Esad rejimiyle müzakereye oturmalıyız. Hoşumuza gitsin ya da gitmesin, Esad hükümeti BM Genel Kurulu’nda temsil ediliyor’ dedi.

FRANSA: ESAD’IN İSTİFASI ÇÖZÜM DEĞİL 

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da, Fransa’nın Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’a savaş açma ve Suriye’ye asker gönderme niyeti olmadığını söyledi. Esad’ın görevden el çekmesinin ülkedeki siyasi krize bir çözüm olamayacağını savunan Fabius, Arap ülkelerinin, İran’ın, Rusya’nın ve ABD’nin içinde yer aldığı diplomatik çabaların devam edeceğini belirtti. 

RENZİ: KATILMAYACAĞIZ

İtalya Başbakanı Matteo Renzi de, İtalya’nın Suriye’de terör örgütü IŞİD’e yönelik askeri operasyonlara katılmayacağını bildirdi. Renzi, ‘İtalya, Suriye’de IŞİD’e yönelik İngiltere ve Fransa’nın üzerinde çalışacağını açıkladıkları gibi askeri hareketliliğe katılmayacak’ dedi. 

Dış politikada uluslararası toplumun uzun vadeli projelere ihtiyacı olduğundan bahseden ve her girişimin iyi olmayabileceğini belirten Renzi, ‘Kaddafi’yi kovmak iyi bir fikir miydi, emin değilim. O, tabii ki çok tehlikeli bir diktatördü ancak dış politikada akılsızca yaklaşımlara dikkat etmek gerekir’ diye konuştu. 

Bu arada, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni de Suriye’de siyasi bir geçiş olması gerektiğini savunduklarını belirtti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X