Baykal: ‘Anayasa değişikliğinden halkın haberi yok’

Türkiye’nin aylardır gündeminde olan “Partili Cumhurbaşkanlığı” sistemiyle ilgili Anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tartışmalarla başladı. CHP’nin gündem dışı söz alma teklifleri, TBMM Başkanlığı tarafından geri

Baykal: ‘Anayasa değişikliğinden halkın haberi yok’

Cuma günü yapılan oturumda bazı AK Parti’li milletvekillerinin pusulayla oy kullandığı halde pusulanın salon içerisinde bulunmaması da tartışmalara neden oldu. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök söz alarak, 6 Ocak’taki birleşimde, yoklama talepleri üzerine gerçekleştirilen oylamada pusulayla oy kullanan bazı AK Parti’li milletvekillerinin salonda bulunmadığını anımsattı.

 

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise, Mecliste kimsenin sahte oy kullanamayacağını ifade etti. Başkası adına oy kullanılmasını tasvip etmediklerini ifade eden Elitaş, Meclis Başkanvekilinin, usul çerçevesinde pusulaları veren milletvekillerinin, Genel Kuruldan ayrılmaması için uyarması gerektiğini vurguladı.

BAYYKAL KÜRSÜDE

CHP grubu adına kürsüde konuşan Antalya Milletvekili Deniz Baykal, değişiklik içeren yasa maddeleri hakkında halkın yeterli bilgi sahibi olmadığını söyledi. Baykal, “Söyler misiniz, anayasa değişikliğini millete anlatmak için en küçük bir çaba gösteriyor musunuz?” diye sordu.

Baykal’ın konuşmasından öne çıkanlar özetle şöyle: 

“Türkiye’ye sahip çıkmak için geldim. Bu sipariş bir projedir. Bir asıllık geleneğimizi tahrip edecek, millet egemenliği yerine şahıs hegomonyasını getirecek tasarı önümüzde duruyor. Bu tasarıdan halkın haberi yok! Hukuk fakültelerinin, baroların, sendikaların, milletin haberi yok. Meclis TV kapatılmış, bunun izahı var mı? Milleti uyarmadan, işi olup bittiye getirme çabası var. Hatırlarsanız iktidar çözüm süreci diye PKK’yla anlaşmak için çabalıyordu. Şimdi söyler misiniz, anayasa değişikliğini millete anlatmak için en küçük bir çaba gösteriyor musunuz?

MİLLET CAN DERDİNDEYKEN

Milletin arkasından talimatla iş çevirmek kimseye yakışmaz. Bu anayasa paketini bir olağanüstü hal içinde konuşuyoruz. OHAL, olağanüstü hal kapsamı dışında gerekçelerle sürdürülüyor… Hala her KHK’yla yüzlerce insan işinden oluyor. Cumhuriyet tarihinin en kanlı saldırılarını yaşıyoruz. 516 kişi hayatını kaybetti. Sadece son altı ayda 17 saldırıda 210 kişi hayatını kaybetti, Suriyede 47 askerimiz düştü. Güvenlik krizi sizi muhalefet liderlerine zırhlı araba verme noktasına kadar getirmiş. Allahaşkına, bu hal altında referandumla anayasa değişikliğini nasıl düşünüyorsunuz? Millet can derdinde, birileri et derdinde. Matem tutan insanlara hadi koş oyunu ver diyeceksiniz. Anayasanın temellerini, egemenlik anlayışını, dünyanın hiçbir demokratik ortamında olmayacak şekilde allak bullak edecek bir değişiklik isteniyor. İlk kez bir seçim yapacağız, yüzde 51’le cumhurbaşkanı seçeceğiz, bu cumhurbaşkanı yüzde 100 olan Meclis’in temel yetkilerini elden alacak. Herhangi bir ülkede bunun bir benzeri var mı?”

Meclis TV susunca vekil yayın yaptı

TBMM Genel Kurulu’nda süren anayasa değişikliğine ilişkin görüşmelerinde dün bir ilk yaşandı.

Konuşmalar Meclis TV’den belirli bir saatten sonra yayınlanmayınca CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, oturduğu sırada profesyonel yayın sistemi kurdu. 

CHP’li Şeker, profesyonel kamera, televizyon kanallarının canlı yayınlar için kullandığı 3G cihazı, tablet bilgisayarı ve mobil telefonu üzerinden genel kurul çalışmalarını canlı yayınladı. Bir çok muhalefet vekili de Şeker gibi telefonlarından yaşananları sosyal medyada paylaştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X