Bayram tatlısı ağzınızın tadını kaçırmasın

Ramazan Bayramı yaklaşırken, vatandaşlara ucuz ve kalitesiz tatlılara rağbet edilmemesi konusunda uyarıda bulunuldu.

Bayram tatlısı ağzınızın tadını kaçırmasın

Bursa Pastacılar, Tatlıcılar, Şekerciler, Süt ve Süt Ürünleri Odası Başkanı Necip Daş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 45 yıldır bu sektörün içinde olduğunu söyledi.

Ramazanda fiyat artışına gidilmediğini ve son 3-4 yıldır neredeyse aynı fiyatlardan satış yaptıklarını ifade eden Daş, “Her ne kadar ham maddelere zam gelmiş olsa da odaya bağlı tatlıcılarla istişare ettik ve vatandaşlar uygun fiyata tatlısını yesin diye zam yapmadık. Cevizli baklavanın kilogramı 30 ila 40 liradan, fıstıklı baklavanın kilogramı da 50 ila 80 liradan satılıyor. Son dönemlerde sütlü tatlılara yönelik talepler de oluyor.” dedi.

 

Vatandaşların aldıkları tatlıların kalitesine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Daş, şunları kaydetti:

 

“Vatandaşlar nereden alışveriş yaptıklarını bilsinler. Tüketicilerin bilinçli olması lazım. İyi bir tatlı almak istiyorsanız en az 30 lirayı gözden çıkarın. Bir kilo alamıyorsanız yarım kilo alın ama ağız tadıyla yiyin. Aldığınız tatlıyı yiyemedikten sonra bedava da olsa kıymeti yok. Bayramda ağzımızın tadı bozulmasın. Tatlıyı evimize gelen misafirlere veya sevdiklerimize ikram edeceğiz. Misafirin tatlıyı yedikten sonra ‘Çok güzelmiş. Nereden aldın?’ diye sorabilmesi lazım. İnsanların damağına hitap edecek tatlar olmalı. ‘Sağlıklı yaşam sağlıklı gıdadan geçer’ diye bir sloganım var. Buna dikkat etmemiz lazım.”

 

“Ucuz baklavada yer fıstığı kullanılıyor”

 

Balıkesir Fırıncılar Odası Başkanı Niyazi Tunç da Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala pastahanelerde tatlı siparişleri nedeniyle yoğunluğun arttığını söyledi.

 

Bu dönemde vatandaşların ucuz tatlıya karşı temkinli olmasını isteyen Tunç, Balıkesir’de cevizli baklavanın kilosunun 35 lira civarında olduğunu, 10-15 liraya satılan baklavaya itibar edilmemesi gerektiğini aktardı.

 

Ucuz baklavanın içinde yer fıstığı kullanıldığını vurgulayan Tunç, şunları kaydetti:

 

“Bunu herkesin anlaması mümkün değil. Bu ürün kullanıldığında baklavanın içi bembeyaz olur. Fıstığın sağlığa zararı olmasa da vatandaş kandırılmış oluyor. Bir de tatlıda şerbet oyunu söz konusu. Merdiven altı ürünlerde şeker şurubu kullanılıyor. Şeker şurubu veya limon tuzu tatlının şerbetlenmemesi için bir kepçe kullanılabilir. Fakat tüm tatlıyı şeker şurubu ile şerbetleyenler var. Bu hiç doğru değil.”

 

Cevizin kilosunun 30 lira olduğunu dile getiren Tunç, “Bir kilo cevizli baklava 10-15 liradan satılıyorsa bu tatlı bayramda ağzınızın tadını kaçırır. Bizim vatandaşımız tatlıya ‘Ne olursa olsun da ağzım tatlansın’ gözüyle bakıyor. Merdiven altı üretimlere veya kaçak imalathanelere itibar edilmemeli.” değerlendirmesinde bulundu.

 

“10 liraya baklava olmaz. Bu, adeta zehirdir”

 

Çanakkale Lokantacılar Odası Başkanı Selahattin İş ise Ramazan Bayramı’na öncesi, tatlı üreticisi işletmelerin baklava yapımı için hazırlıklara başladıklarını söyledi.

 

Bayramı fırsat bilen bazı kişilerin “merdiven altı” olarak tabir edilen kaçak yerlerde üretim yaptığını dile getiren İş, “Vatandaşların doğru bildikleri pastanelerden ya da diğer işletmelerden şaşmamaları lazım. Merdiven altı üretilen tatlılardan satın alınmaması çağrısında bulunuyoruz.” dedi.

 

Bayramın şeker tadında geçmesi için vatandaşların sağlıklarına dikkat etmelerini tavsiye eden İş, şunları kaydetti:

 

“Hiç kimse sağlığını tehlikeye atıp 10 liraya baklava almasın. Çünkü o paraya baklava olmaz. Bu adeta zehirdir. İçinde baklavaya delalet hiçbir şey yoktur. Bugün gerçek cevizli baklavanın kilogramı en düşük 25-30 lira, Antep fıstıklı tereyağlı baklavanın kilogramı 35-40 liradır. Sokak başlarında, pazar yerlerinde satılan, nerede üretildikleri, içinde neler olduğu, neyle süslendikleri belli olmayan tatlıları kimse almasın. Bu işte en güvenlisi oda kaydı bulunan işletmelerin tercih edilmesidir. Allah korusun bir zehirlenme vakası olsa elinizde fişiniz olmalı. İçinde gerçek şekeri, gerçek tereyağını, gerçek Antep fıstığını kullanan baklavaların tercih edilmesini öneriyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X