Bayramda bunu yapana 50 bin lira ceza!

Bundan böyle tüketici istemediği halde “Bayramınızı tebrik ederiz” şeklinde yazılan mesaj ve iletiler dahi cezaya tâbi olacak.

Bayramda bunu yapana 50 bin lira ceza!

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, doğum günü tebriklerinin de reklam ve ticari ileti sayıldığını belirterek, “Dolayısıyla tüketicilerin dikkatli olması halinde bundan sonra taciz boyutuna gelen reklam iletilerine karşı elleri güçlü ve başarılı olma imkanları yüksektir” dedi.

Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan ticari iletişime dair bilgi verme yükümlülüklerine ve ticari elektronik iletilerde uyulması gereken hususlara ilişkin usul ve esasları düzenleyen “Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmeliği”nin yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Tüketicinin gelen reklam iletilerine sessiz kalmasının kabul anlamına gelmediğini vurgulayan Ağaoğlu, bu mesajların gönderilebilmesi için yılda iki kez izin istenebildiğini söyledi.

Ağaoğlu, “doğum gününüzü tebrik ederiz” şeklindeki iletilerin de reklam ve ticari ileti sayıldığını belirterek, şöyle devam etti:

“Dolayısıyla tüketicilerin dikkatli olması halinde bundan sonra taciz boyutuna gelen reklam iletilerine karşı elleri güçlü ve başarılı olma imkanları yüksektir. Ne var ki şikayet yolunun biraz meşakkatli olması, şimdilik tüketicilerin hızlı sonuç almasını engelleyebilecek bir unsurdur. Bu kanunun önemli bir eksikliği de siyasi içerikli mesajlara önlem getirilmemiş olmasıdır. Belediye başkanı, meclis üyesi, milletvekili, hatta muhtar adayları bize mesaj göndermeye devam edebilecekler çünkü yeni düzenleme bunlarla ilgili kısıtlama getirmiyor. Bu şu demektir ki, kişisel verilerimizin piyasada pazar bulmaya devam edeceği ve bir bedel karşılığı satın alınabileceği kaçınılmazdır.”

Kanun yürürlüğe girmeden önce kişinin kendi rızasıyla ileti ve istenmeyen mesajların gönderilmesine onay verdiği durumlarda, firmaların şikayet halinde o onayı ispat etmekle yükümlü olduğuna dikkati çeken Ağaoğlu, bir kez onay verilmiş olmasının, süreklilik ifade etmeyeceğini vurguladı.

Ağaoğlu, “Kişiler diledikleri anda ileti gönderilmesinden vazgeçme hakkına sahiptir, karşı tarafın da bu bildirimi aldıktan sonra en geç 3 iş günü zarfında istenmeyen iletileri göndermeye son vermesi gerekir. Aksi halde tekrarı ve yaygınlığına göre 50 bin liraya varan para cezası vardır. Bunun yanında tacize uğradığını düşünen tüketicilerin cumhuriyet savcılığına taciz nedeniyle şikayette bulunmaları söz konusu olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X