Bayramda Dişleriniz De Bayram Etsin

Kahta Devlet Hastanesi Diş Hekimi Dt. Ferit Ünal, bayram öncesi şeker, çikolata ve tatlı gibi yiyeceklerin tüketilmesi konusunda bazı uyarılarda bulun…

Bayramda Dişleriniz De Bayram Etsin

Kahta Devlet Hastanesi Diş Hekimi Dt. Ferit Ünal, bayram öncesi şeker, çikolata ve tatlı gibi yiyeceklerin tüketilmesi konusunda bazı uyarılarda bulundu. Diş Hekimi Ferit Ünal, endüstriyel gıdaların artmasıyla şeker, tatlı, çikolata, bisküvi, kek, cips türü yiyecekler ve asitli içeceklerin daha az tüketilmesi gerektiğini belirtti. Ramazan Bayramı’nda dişler konusunda daha titiz davranılması gerektiğini kaydeden Ferit Ünal şunları söyledi: “Diş çürüklerinin oluşabilmesi için besin, bakteriler ve zaman gereklidir. Bu faktörlerin bir araya gelmelerini engellersek çürük oluşumunu önlemiş oluruz. Bakteriler doğal olarak ağız ortamında bulunurlar. Zaman ise elimizde olmayarak ilerlemektedir. Geriye kalan denklemin diğer parçası besinler ise kontrol edebileceğimiz bir faktördür. Besinler, ağız ortamında ne kadar az bulunurlarsa bakterilerin onu fermente edip asit üretmeleri daha az olur. Geçmişteki insanlarda diş çürüklerine daha az rastlanmaktadır. Çünkü daha sert gıdalarla besleniyorlardı ve doğal yollardan temizlik sağlanıyordu. Sağlıklı dişlere sahip olmak için dikkat etmemiz gereken bazı yiyecek ve içecekler var. Şekerli, dişlere yapışıp kolayca temizlenemeyen yiyecekler ve asitli içecekler diş sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Günümüzde endüstriyel gıdaların artmasıyla şeker, tatlı, çikolata, bisküvi, kek, cips gibi yiyecekler ve kola gibi asitli içecekler daha fazla tüketilmektedir. Bu besinleri tamamen terk etmek yerine daha az zararlı olabilecek şekilde tüketmeliyiz. Ana öğünler sırasında tükürük akışı daha fazla ve dişlerin temizlenmesi daha kolay olacağı için bu besinler tüketilebilir. Ara öğünlerde yenildiği zaman dişler fırçalanmalı, fırçalamak mümkün değilse ağız suyla çalkalanmalıdır. Ara öğünlerde ağız pH’ını düşürmeyecek yiyecekler tüketilmelidir. Örneğin kalsiyum-fosfat içeren ayrıca tükürük miktarını artıran peynir, şekerli ve yapışkan gıdalar yenildikten sonra alınırsa çürük oluşumunu azaltacak etkiye sahiptir. Yemeklerden sonra peynir yenilmesi ağız içindeki asidin olumsuz etkilerini azaltır. Elma, kereviz, havuç, yer fıstığı gibi yiyecekler mekanik temizliğe yardımcı olmalarının yanı sıra tat ve kokuları nedeniyle tükürük akışını artırarak çürüğe karşı koruyucu rol oynarlar. Taze meyve ve sebze gibi etkin çiğneme isteyen besinler, tükürük akışını hızlandırır ve çürük riskini azaltır. Sütte ve meyvede doğal olarak bulunan şekerler önemli bir sorun olarak kabul edilmezler. Diş ve diş eti sağlığı için başlıca tehlike unsuru, besinlere ilave edilen şekerlerdir. Bu tür şekerler, ağız sağlığının yanı sıra genel sağlık için de risk oluşturmaktadır. Şeker tüketimini azaltmak, diş çürüğünü gidermenin tek koşulu değildir. Düzenli ve tam bir ağız bakımı ile birleştirilmelidir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X