Bayramda kredi kartı ile servet harcadık

Banka ve kredi kartlarıyla Kurban Bayramı’nda 4,6 milyar liralık harcama yapıldı. Bu dönemde ödemelerin 2,2 milyar lirası market, akaryakıt istasyonları ve giyim sektöründe gerçekleşti.

Bayramda kredi kartı ile servet harcadık

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, ağustos ayında kartlarla 61,6 milyar liralık harcama gerçekleştirildi.

BKM, ağustos ayına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre, geçen ayın sonu itibarıyla Türkiye’de 61 milyon kredi kartı ve 126,1 milyon banka kartı olmak üzere 187,1 milyon adet kart kullanılıyor. Geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında kredi kartı sayısı yüzde 6, banka kartı sayısı yüzde 11 ve toplam kart sayısı yüzde 9 artışa işaret ediyor. 

Banka kartları ve kredi kartları ile ağustos ayında toplam 61,6 milyar liralık ödeme yapıldı. Söz konusu tutarın 54,8 milyar lirası kredi kartları ile yapılırken, 6,8 milyar lirasında banka kartları kullanıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre büyüme oranı kredi kartı ile ödemelerde yüzde 17 oldu. Yüzde 52 artan banka kartı ile ödemelerin, toplam kartlı ödemeler içindeki payı da yüzde 11’e ulaştı.

KARTLI ÖDEMELERDE % 26 ARTIŞ

Kullanıcıların vakit kaybetmeden ve güvenli biçimde ödeme yapmasını sağlayan kartlar, Kurban Bayramı’nda da hayatı kolaylaştırmayı sürdürdü. 31 Ağustos- 4 Eylül’e denk gelen Kurban Bayramı ve Arife Günü’nde kartlarla 4,9 milyar lira tutarında ödeme yapıldı. Bu değer 2016 yılının Kurban Bayramı’na göre kartlı ödemelerde yüzde 26 büyüme olduğunu gösteriyor. Söz konusu dönemde ödemelerin 2,2 milyar lirası (yüzde 44) market, akaryakıt istasyonları ve giyim sektöründe gerçekleşti. En fazla harcama yapılan market sektörü toplam kartlı ödemelerin yüzde 20’sini, akaryakıt istasyonları yüzde 14’ünü, giyim sektörü ise yüzde 10’unu oluşturdu. 

TEMASSIZ ÖDEME YAPILABİLİYOR

Kolay, hızlı ve güvenli ödeme imkanı sağlayan temassız teknolojisi sayesinde bugün 50 lira altındaki işlemlerde şifre girmeden ve vakit kaybetmeden ödeme yapılabiliyor. Temassız dönüşümle beraber bugün kredi kartlarının yüzde 36’sının, banka kartlarının yüzde 11’inin, ödeme noktalarında ise terminallerin yüzde 33’ünün temassız teknolojisi ile uyumlu olduğu görülüyor. Söz konusu oranların 2010 yılında kredi kartları için yüzde 7, banka kartları için yüzde 0,3 ve terminaller için yüzde 2,3 seviyesinde olduğu dikkate alındığında gelinen nokta, temassız yaşama ne kadar uyum sağlandığını gösteriyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X