DERYA DEMİR- HATİCE DAL
Yaklaşan Kurban Bayramı için vatandaşlar hazırlıklarını tamamlarken, uzmanlar da et tüketimi konusunda uyarılarda bulundu. Kurban kesimlerinin özellikle çocuklarda travma yaşatabileceğine dikkat çeken psikologlar, ebeveynleri bu konuda bilinçli olmaya çağırdı.
“ETLERİ DİNLENDİRMEDEN BUZLUĞA ATMAYIN”
Vatandaşlara uyarılarda bulunan 50 yıllık kasap Erol Bolat, kurban kesildikten sonra etin 3-4 saat dinlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Kesimin hemen ardından o sıcaklıkla buzluğa atılan etin yeşilleneceğini yenmeyeceğini ifade eden Bolat, “Sucuk ve kıyma yaptırmak isteyenler de mutlaka tanıdıkları kasaplara gitsin. Lezzet ararken sağlınızdan olmayın” dedi.
Acemi kasaplara seslenen Bolat, işi ustalarına bırakmanın en doğrusu olduğunu belirtti. Kurbanlıklara fazla acı çektirmemek için 2 numaralı bıçağın ideal olduğunu vurgulayan Bolat, kurban bayramında fazla yaralanmaların olmasının yanlış bıçak kullanımından kaynaklandığını kaydetti.
“EN FAZLA 120 GRAM ET TÜKETİN”
Özel Hayat Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Orhan Kaşlıoğlu, Kurban Bayramı’nda et tüketimi ve sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek, özellikle kronik hastalığı olanların aşırı et tüketiminden kaçınmasını önerdi. Vatandaşları, az yağlı etleri tercih etmeleri konusunda uyaran Kaşlıoğlu, “Aşırı et tüketimi gut hastalığını aktif hale getirebilir. Şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı ve benzeri kronik rahatsızlığı olanlar bayramda beslenmelerine daha da dikkat etmeliler. Bu noktada etin nasıl pişirileceği de önemli. Etin içeriğinde bulunan yüksek oranda doymuş yağlar kan kolesterol düzeyini yükseltir ve koroner arter hastalıklarına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle bir yetişkin için tüketilmesi gereken et miktarı 90-120 gram aralığında olması gerekiyor” diye konuştu.
“KURBAN KESİMİNİ ÇOCUKLAR İZLEMESİN”
Özel Hayat Hastanesi Klinik Psikolog Filiz Yakmaz Basılgan da, kurban kesimlerinin çocukların görebileceği yerlerde yapılmasının travmatik sonçlar doğurabileceği konusunda ebeveynleri uyarırken, anne babaların bu noktada bilinçli olması gerektiğini söyledi. Kurban kesme geleneğinin nereden geldiğinin çocuğa sade bir dille anlatılması gerektiğini belirten Yakmaz, “7 yaşından küçük çocukların henüz soyut kavraması yeterince gelişmediğinden, bu yaş grubundaki çocuklar manevi ve dinsel öğeleri, kurbanın sevap kazanmak için ve dini gereklerden dolayı yapıldığını anlayamazlar” şeklinde konuştu.