Bayramda turizme can suyu

Bayram tatilinde iç turizmin hareketlenmesi ve Rusya ile yaşanan krizin çözülmesi turizmcinin yüzünü güldürdü. Sektör temsilcileri, sezonun uzatılmasıyla yaz başında yaşanan olumsuzluğun giderilebileceğini kaydetti.

Bayramda turizme can suyu

 Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin 500 milyon liralık bir pazar hacmi oluşturduğunu söyledi.

Bayram tatilinin 9 güne çıkarılması başta turizm olmak üzere birçok sektöre can suyu olurken, sektör temsilcileri turizmdeki hareketliliğin devam etmesi için şimdi de Rusya’dan charter uçak seferlerinin başlamasını bekliyor.Ulusoy, dünya genelinde artan terör olaylarının turizm sektörünü son derece olumsuz etkilediğine işaret ederek, ”9 günlük bayram tatili özellikle iç turizm piyasasına ciddi oranda olumlu etki yaratmış olup 500 milyon liralık bir pazar hacmi oluşturmuştur. Sahil bandında yer alan tesislerde doluluk oranları yüzde 90 civarına ulaşmıştır” dedi. Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin sektöre etkisine değinen Ulusoy, her şeyin bir anda düzelmesini beklemenin yanlış olduğunu ancak bu yaz sezonunu uzun tutarak olabildiğince çok Rus turist misafiri ağırlamak istediklerini ifade eti. Ulusoy, ”Sezonu ekim sonuna kadar uzatmayı başarırsak Türkiye’ye çok ciddi sayıda Rus turist çekebiliriz” diye konuştu. Geçen yılın temmuz ayında Rusya’dan 686 bin, ağustos-ekim döneminde ise 1 milyon 396 bin misafir sayısına ulaştıklarını dile getiren Ulusoy, yapılacak görüşmeler ve kapasitelerin oluşturulması için ivedilikle hareket edeceklerini kaydetti.

YOĞUN TALEP VARDI

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da, bayram tatilinde büyük bir hareketlilik yaşandığını ancak bu hareketliliğin devamlılığının olmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Her kesim için sevindirici bir dönem olduğuna dikkat çeken Ayık, ”Yoğun talep vardı. İç turizmin tavan yaptığı bir dönem oldu. Sadece kıyılar olarak görmemek lazım. Dini bayram olduğu için eş-dost, akraba ziyaretleri dolayısıyla iç turizmde her yöne doğru bir hareketlenme oldu. Türkiye’nin her sathında hareketlilik yaşandı. Açık olan tesislerde yüzde 80, hatta yüzde 100 doluluk oranları vardı. Tesislerin büyük bölümü yüzde 100 doluydu” dedi.

CHARTER SEFERLER HAREKETLİLİK YARATACAK

Rusya’dan ilk turist kafilesinin geldiğini fakat charter seferlerinin henüz başlamadığını belirten Ayık, şu anda gelen turistlerin tarifeli uçuşları kullandığını ve yapılan satışların tarifeli seferlere göre hazırlanmış paketler olması nedeniyle maliyetlerde beklenenin üzerinde fiyatlar oluştuğunu söyledi. Ayık, charter seferlerinin başlamasıyla yoğun bir hareketlilik yaşanacağını ifade ederek, ”Charter seferleri başlamadan umduğumuz sayıları bulmamız zor olabilir. Burada THY’ye büyük iş düşüyor. THY’nin Rusya’ya tarifeli uçuşlarını artırması lazım” diye konuştu. Osman Ayık, yılın geri kalan döneminde iç turizm açısından yoğunluk olabileceğini, Kurban Bayram tatilinin 9 gün olması durumunda gelecek 2,5 aylık dönemde ciddi hareketlilik yaşanabileceğini ifade etti.

TANITIMA BAŞLAMAK GEREK

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır ise, bayram tatilinin yerli turizm hareketinin hızlanmasına neden olduğunu, yerli turistin etkisiyle geçen 10 gün boyunca Antalya ve Ege’de yüksek doluluk oranlarına ulaşıldığını söyledi. Sezonun hızla geçtiğini ve turist sayısı açısından en önemli ay olarak kabul edilen temmuzun üçte birinin halihazırda geride bırakıldığını dile getiren Bayındır, ”Ancak çorak hanelere yağmur taneleri düşmeye başladı. 2017 itibarıyla eski günlerimize dönmeye başlayabiliriz. Bu nedenle gerek İsrail gerekse Rusya’da 2017 için programlama, tanıtım ve PR çalışmalarına zaman geçirmeden şimdiden başlamak lazım. Aksi halde 2017’yi de kaybedebiliriz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X