Bayramında aşırı et tüketimine dikkat!

Kurban Bayramı’nda gün içinde çok et tüketilmesi, aşırı protein alımına yol açarak gerekenden fazla miktarda kalori alınmasına neden oluyor. Bu durum da kalp ve şeker hastaları için risk oluşturabiliyor.

Bayramında aşırı et tüketimine dikkat!

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, bayram dolayısıyla kesilecek kurbanlık hayvanın hastalıklı veya sakat olmaması, kurbanlıkların mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş olması gerektiğini söyledi.

Kesimden hemen sonra hayvanın etinin tüketilmemesi, serin bir ortamda birkaç saat dinlendirilmesi gerektiği uyarısında bulunan Bilir, “Daha sonra ufak parçalar halinde ayrı ayrı paketlenen etler buzdolabında saklanmalı. Parçalanmış etlerin buzdolabında bozulmadan saklanabileceği süre 5-6 gündür. Eğer kıyma yapılmışsa bu süre daha kısadır. Etler uzun süre saklanacaksa derin dondurucu bölümlerde saklanmalı” ifadesini kullandı.

“Sebze ve meyve tüketimi yeterli miktarda olmalı”

Prof. Dr. Bilir, etlerin iyice pişirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, sağlık açısından pişirme konusu ile ilgili olarak suda haşlama veya fırında ızgara şeklinde pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi önerisinde bulundu.

Yağda kızartma veya ateşte yakma şeklindeki pişirmenin sağlık açısından sakıncalı olduğunu vurgulayan Bilir, şöyle devam etti:

“Bayram boyunca aşırı et tüketiminden kaçınmak gerekir. Ayrıca genel olarak yemekler konusunda da aşırıya kaçmamalı. Bayram nedeniyle davetler olabilir. Bu davetlerde genellikle çeşitli yiyecekler hazırlanır ve tatlı ikramı yapılabilir.

Özellikle şeker hastalarının tatlı ve şekerli yiyecekleri tüketmemesi, tansiyon ve kalp hastalarının tuzlu yiyecekleri az miktarda tüketmesi gerekir. Hangi tür besin olursa olsun aşırı miktarda tüketilmesi sakıncalıdır. Aşırı besin tüketimi ile gerekenden fazla miktarda kalori alınmış olur, bu da kilo alımına yol açar. Fazla kilo alımı kalp, şeker hastalığı gibi önemli sağlık sorunlarının ve bazı kanserlerin gelişmesi bakımından risk oluşturmaktadır.

Beslenmede çeşitli besin ögelerinin dengeli şekilde tüketilmesi gerekir. Bayram boyunca et tüketiminin artması aşırı protein alınması anlamına gelir. Dengeli bir beslenme bakımından sebze ve meyve tüketiminin de yeterli miktarda olması gerekir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X