Baz istasyonuna yakınlık sağlık için daha avantajlı

Cep telefonu ile baz istasyonu arasındaki mesafenin kısa olmasının, cep telefonunun yaydığı elektromanyetik dalga seviyesini düşürerek baz istasyonuna yakın olmanın daha avantajlı olduğu bildirildi.

Baz istasyonuna yakınlık sağlık için daha avantajlı

Biyofizik uzmanı Prof. Dr. Tunaya Kalkan, cep telefonu ile baz istasyonuarasındaki mesafenin kısa olmasının, cep telefonunun yaydığı elektromanyetik dalga seviyesini düşürdüğünü belirterek, “Bu nedenle baz istasyonuna uzak olmak değil, yakın olmak daha avantajlı bir durumdur. Düşük şiddetli ve daha sık yerleştirilen baz istasyonları, cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik alan değerini azaltır.” dedi.

 

Kalkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baz istasyonunun alan şiddetinin zayıf olması durumunda cep telefonundan dolayı maruz kalınan elektromanyetik dalga seviyesinin arttığını ifade ederek, “Dünya Sağlık Örgütü ile iş birliği içinde bulunan ve bağımsız bir kuruluş olan ICNIRP’in birkaç ay önce yapılan toplantısında, elektromanyetik alanlara maruziyet konusu masaya yatırıldı. Konferansta, baz istasyonu için tavsiye edilen değerlerin maruziyeti ile olumsuz sağlık etkileri arasında ilişkinin kanıtlanmadığı ortaya konuldu.” diye konuştu.

 

Kalkan, cep telefonundan yayılan elektromanyetik dalgaya maruziyetin, baz istasyonunun kapsama alanı kalitesiyle yüksek oranda bağlantılı olduğunun vurgulandığı konferansta, baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik dalgalara maruziyet seviyesinin ICNIRP’nin belirlediği değerlerin oldukça altında olduğu, değerlerin son 10 yıldır da sabit tutulduğu kaydetti.

 

“Türki̇ye’de değerler 4 kat aşağıda”

 

Cep telefonu ve baz istasyonu gibi cihazlardan yayılan elektromanyetik dalgaların insan sağlığını olumsuz etkileyecek güce sahip olmadığını savunan Kalkan, Avrupa ülkelerinde baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik dalga limit değerinin 41 Volt/metre olduğunu, ancak Türkiye’de bu konuda yetkili merci olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) bunu Türkiye’de 4 kat aşağı çekerek 9,16 Volt/metre olarak uygulanmasına karar verdiğini anımsattı.

 

Baz istasyonları konusunda kamuoyunda pek çok şehir efsanesinin bulunduğunu iddia eden Kalkan, şunları kaydetti:

 

“Bilinenin aksine baz istasyonuna uzak olmak değil, yakın olmak daha avantajlı bir durumdur. Düşük şiddetli ve daha sık yerleştirilen baz istasyonları, cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik alan değerini azaltır. Uzakta olan veya zayıf şiddetli baz istasyonlarının olması halinde cep telefonunun pilinin hızlı bitmesi bundan dolayıdır. Başa dayalı olan cep telefonu, baz istasyonuna ulaşabilmek için kendi elektromanyetik alan şiddetini arttırır. Dünya Sağlık Örgütünün de belirttiği gibi cep telefonu baz istasyonu ile ne kadar iyi iletişim kurarsa, yayacağı elektromanyetik dalga seviyesi de o kadar düşük olacaktır. Bu da baz istasyonu ile cep telefonunun birbirine yakın ya da uzak olmasına bağlıdır.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X