‘Bazı korkular hayat kurtarır’

Kelebeğin Dünyası’na konuk olan Profesyonel Koç ve Psikolojik Danışman Şebnem Koral, stres yönetimi ve problemlerle başa çıkma yöntemleri ile ilgili bilgi ve tecrübelerini Yeşimliler ile paylaştı.

‘Bazı korkular hayat kurtarır’

Yeşim Tekstil Kadın ve Çocuk Kulübü’nün, Uludağ Soroptimist Kulübü ile birlikte hayata geçirdiği ‘Kelebeğin Dünyası’ projesi çerçevesinde gerçekleşen söyleşilerde yeni dönem başladı. Yeşim Tekstil Pozitif Düşünce Kulübü liderliğinde hayata geçirilen söyleşiye Profesyonel Koç ve Psikolojik Danışman Şebnem Koral konuşmacı olarak katıldı. Koral “Modern stres yönetimi” başlıklı söyleşisinde stres yönetimi ve problemlerle başa çıkma yöntemleri gibi konulardaki bilgi ve tecrübelerini Yeşimliler ile paylaştı.

Stresin uzun sürdüğü durumlarda kronikleştiğini ve tüm vücuda olumsuz etkilerini olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Koral, konu ile ilgili görüşlerini şu sözlerle dile getirdi: 

“Sürekli yoğun stres yaşıyorsanız psikolojik olarak etkilendiğiniz gibi, özellikle bağışıklık sisteminiz başta olmak üzere fiziksel olarak da etkilenebiliyorsunuz. Kronik stres kalp rahatsızlıkları, şeker hastalığı, tansiyon ve hatta bazı kanser türlerinin oluşmasına dahi sebep olabilmektedir. Stres yönetimi ise günümüzün kentleşmiş modern dünyasında her geçen gün daha çok gündeme gelen bir konu. Hayatınızın kontrolünün sizde olduğu düşüncesi stres yönetiminin temelidir. Stres yönetimi ipleri elinize almaktır; düşüncelerinizin, duygularınızın, planlarınızın ve problemlerle başa çıkma yöntemlerinizin kontrolünü sağlamaktır.”

“STRES KADERİMİZ DEĞİL”

Koral, stresle başa çıkma yöntemleri konusundaki görüşlerini ise şu sözlerle ifade etti: “Stres asla kaderimiz veya başa çıkamayacağımız bir durum değil. Öncelikle yapmamız gereken stres kaynaklarımızı bulup, onları ortadan kaldırmak için sorumluluk almak. Örneğin geçmişte yaptığınız bir hatayı hatırlayıp her hatırladığınızda stres yaşamaktansa, o hatayı kabullenip sonuçları için çözüm yaratmaya odaklanarak geçmişten gelen bu stres kaynağını ortadan kaldırabilirsiniz.” 

Stresin bedene ne kadar zarar verdiğinin farkında olmanın öneminin altını çizen Koral, sözlerine şu şekilde devam etti: 

“Stresin zararlarının farkında olmalı ve kontrolü elimizde tutmalıyız. Kronik stresin sonucu olan, endişe kaynaklı korkularımızın üzerine gitmeliyiz. Fakat bir yandan da sezgisel olarak yaşadığımız korkular hayat kurtarır. Örneğin karşıdan karşıya geçerken hızlı gelen bir arabanın size çarpacağından korkmanız kaza riskinizi azaltırken, sürekli endişeden doğan; sevdiğiniz birini kaybetmekten korkmanız hayatınızı kabusa çevirebilir. Gerçek ve endişe kaynaklı korkularımızın farkında olmalı ve onları yönetebilmeyi öğrenmeliyiz.”

Söyleşide Yeşimliler ile çeşitli nefes teknikleri ile stresi azaltmaya yönelik çalışmalar yapan Koral, söyleşi sonunda katılımcıların sorularını da cevapladı. Program sonunda Şebnem Koral’a Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur tarafından bir teşekkür plakedi de takdim edildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X