Bebe giyiminde ihracat atağı

Türkiye’den geçen yıl en fazla bebek giyimi ve eşyasını 2,7 milyon dolarla İran alırken, bu ülkeyi 1,8 milyon dolarla Yunanistan, 1,7 milyon dolarla da Azerbaycan izledi. Bursa, sektörün üretim merkezi konumunda yer alıyor.

Bebe giyiminde ihracat atağı

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) kayıtlarına göre, bebek giyimi ve eşyasında 2016 yılı ihracatı yüzde 40 artarak, 15 milyon dolara ulaştı. Geçen yıl bebek giyim ve eşyası dış satımı miktar olarak ise yüzde 84 artış gösterdi. Türkiye’den en fazla bebek giyimi alan ülke 2 milyon 314 bin dolarla İran olurken, bu ülkeyi 1 milyon 775 bin dolarla Yunanistan, 1 milyon 716 bin dolarla Azerbaycan izledi. Önemli pazarlardan olan Suudi Arabistan’a dış satım 1 milyon 105 bin, Rusya’ya ise 687 bin dolar olarak gerçekleşti. 2015’te sadece 403 dolarlık dış satım yapılan Ürdün’e geçen yıl ihracat yaklaşık 360 katına çıkarken, Avusturya pazarında ise 272 kata ulaşıldı. 31 bin dolarlık ihracat yapılan Azerbaycan’a geçen yılki dış satım da yaklaşık 55 katına çıkarak 1 milyon 716 bin dolara yükseldi.

DÜNYAYA YÖN VERİYORUZ

Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İş Adamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Halil Atalay, Türkiye’de oldukça büyüyen, her geçen yıl daha da gelişen sektörün bir anlamda dünyaya da yön vermeye başladığını belirtti. Asya’dan Avrupa’ya, Antartika’dan Amerika’ya kadar 5 kıtada Türk bebe ve çocuk konfeksiyonu ürünlerinin aranır hale geldiğini anlatan Atalay, neredeyse özellikle yakın coğrafyanın ihtiyacını Türkiye’nin karşıladığını belirtti.

SEKTÖRÜN KALBİ BURSA

Bursa’nın bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörünün kalbi olduğunu, tasarım ve üretimde önemli firmalara ev sahipliği yaptığını dile getiren Atalay, ”Türkiye’deki yüzde 80 ihtiyacı karşılarken ürettiğimiz ürünlerin yaklaşık yüzde 60’ını yurt dışına satıyoruz. Geçen yıla göre ihracatımız önemli oranda artış gösterdi” dedi.

PAPUA YENİ GİNE’YE KADAR

Azerbaycan, Rusya, Avrupa, Afrika, Amerika, Yeni Zellanda, Papua Yeni Gine’ye kadar Bursa’da üretilen ürünlerin ulaştığını vurgulayan Atalay şöyle devam etti: ”Dünyayı geziyoruz. Bizim çalışmalarımıza devletimizin de çok ciddi destekleri var. Pazar payını artırmak için dünyayı gezeceğiz. Rusya ile geçen yılın başında yaşanan gerginliğin sona ermesinin ardından yıl sonuna doğru bir hareketlilik yaşadık. Yeni sezonla birlikte Rusya’ya olan ihracatta da hissedilir bir artış bekliyorum.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X