Belgesi olmayan çalışamayacak

Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu olduğunu kaydeden İŞKUR Yönetim Kurulu Başkanı Özkan, belgesi olmayanların 26 Mayıs’dan itibaren çalışamayacağını söyledi.

Belgesi olmayan çalışamayacak

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür vekili Mehmet Ali Özkan, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği’nin (ASKON) düzenlediği ‘İŞKUR’un Çalışmaları, İşçi ve İşverenlere Yönelik Destekleri” konulu toplantısına katıldı. 

Buradaki konuşmasında iş gücüne katılım oranında son 10 yılda ciddi bir artışın olduğunu ifade eden Özkan, her yıl iş gücü piyasasına yeni giren 700-800 bin kişilik kitlenin bulunduğunu ve istihdamdaki son rakamlara bakıldığında 26 milyon 275 bin kişinin istihdam edildiğini kaydetti. 

Özkan, mayıs ayı itibarıyla iş gücü piyasası araştırması yapmak için çalışanların sahada olacağını belirterek, “Biz burada, açık işlerin tespitini, temininde güçlük çekilen meslekleri, işverenin elemanlarından beklentilerini ele alıp raporlama yapıyoruz. İşverenler olarak siz ne kadar gerçek bilgileri verirseniz sizlere yönelik politikaları gerçekleştirebileceğiz. Mesleki eğitim kurslarında yapılan bu raporlama fayda sağlıyor. İş gücü piyasasının ihtiyacı ne ise ona yönelik kurslar yapıyoruz. Geçen sene yaklaşık 170 bin kişiye mesleki eğitim vermişiz. Bizim özel sektöre kamu olarak ihtiyacımız var, özel sektöre tüm desteği vermek için çalışıyoruz. İŞKUR aradığınız elemanları bulma konusunda sonuna kadar yanınızda, bunun sözünü verebilirim” dedi.

26 MAYIS SON GÜN

Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştırılan işçilere yönelik olarak kurslar düzenlenerek gerekli sertifikanın alınmasını sağladıklarını dile getiren Özkan, şu an yürürlükte olan ve yaptırımı çok yakında gelecek olan bir husus olduğunu söyledi.

Özkan, “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu söz konusu. Bu konuda da İŞKUR olarak bir takım şeyleri üstleniyoruz. Belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olanların 2017 yılı sonuna kadar belge masrafı ve sınav ücreti İŞKUR tarafından karşılanıyor. 31 Aralık 2019 tarihine kadar da belge masrafı ve sınav ücretinin yarısı İŞKUR tarafından karşılanıyor. 48 meslekte belge zorunluluğu mevcut. Bunlardan 8’i yeni çıktı, uygulaması 2017’de olacak. 26 Mayıs 2016’dan itibaren 40 meslekte belgesi olmayanlar çalışamayacak” diye konuştu. 

Özkan, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanların mutlaka belge sahibi olması gerektiğini vurguladı.

HEDEF 1 MİLYON İSTİHDAM

Kuruma kayıtlı 1 milyon 772 bin işsiz olduğunu belirten Özkan, işsizlere yardımcı olabilmek için kuruma kayıtlı olmalarını istediklerini söyledi. Mehmet Ali Özkan, “Geçen sene 889 bin 640 kişiyi işe yerleştirmişiz. Bu yıl kurumumuzun 70. yılı, biz de 70. yılda 1 milyon istihdam gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

500 TL CEZA VERİLECEK

Edinilen bilgiye göre, 300 bin kişinin Mesleki Yeterlilik Belgesi bulunmuyor. 26 Mayıs’tan itibaren belgesi olmayan işçiyi çalıştıran işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü tarafından her bir çalışan için 500 Türk lirası idari para cezası verilecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X