‘Berlin’de tarihi bir adım attık’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümetler arası istişare toplantısı gerçekleştiren Türkiye ve Almanya’nın Berlin’de tarihi bir atım attığını söyledi.

‘Berlin’de tarihi bir adım attık’

Almanya’da bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu başkent Berlin’de ortak basın toplantısı düzenledi. 

“Berlin de tarihi bir adım atarak hükümetler arası istişare toplantısı gerçekleştirdik” diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Birçok bakanımızla birlikte ortak bir kabine toplantısı yaptık. Türkiye ile Almanya ilişkileri güçlü bir yapıya kavuşuyor” dedi. 

Başbakan Davutoğlu, “Türkiye’de Alman vatandaşlara yönelik terör saldırısı bizi derinden etkilemiştir. Bu insanlara karşı bir terör saldırısıydı. Almanya ve diğer dostlarımızla teröre karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Terör saldırısında kaybettiğimiz değerli misafirlerimize taziyelerimi sunuyorum. Ölenlerin yakınlarıyla birlikte yastayız.”

IŞİD’le mücadeleye de değinen Başbakan Ahmet Davutoğlu, “DEAŞ insanlığa yönelik bir tehdittir ve Türkiye-Almanya birlikte bu tehdide karşı Irak’ta, Suriye’de, Türkiye’de, Almanya’da her yerde mücadele etmeye hazırdır” şeklinde konuştu.

Avrupa’da mülteciler konusuna farklı yaklaşımı nedeniyle Almanya Başbakanı Merkel’e teşekkür eden Başbakan Davutoğlu şunları söyledi: “Merkel’e bir teşekkür borcumuz var. O da dünya ve Avrupa’da mülteciler konusunda tam bir sessizlik hakimken, üç dört senedir süren bu insanlık trajedisine dönük olarak herhangi bir tedbir düşünülmezken, Sayın Merkel bu konuda Avrupa’da ciddi bir farkındalık oluşmasını sağladı. Yaptığı açıklamalarla siyasetin sadece ortaya çıkan bazı risklerle mücadele etmek değil gerektiğinde insani bir tavır ortaya koyarak, bütün insanlığın meselelerine bu açıdan bakarak yaklaşmak olduğunu gösterdi.”

MERKEL: EN ÖNEMLİ MADDE GÖÇMEN KRİZİ 

Türkiye ile Almanya arasındaki hükümetler arası istişare toplantısının en önemli maddesinin mülteci krizi olduğunu dile getiren Almanya Başbakanı Angela Merkel de şu görüşleri dile getirdi: “Türiye ile iyi bir kabul anlaşması zaten imzalamış bulunuyoruz. 18 Şubat’ta tekrar bu konuları ele alacağız. Göçmen kriziyle ilgili çalışma grupları oluşturduk, onlar çok sık bir araya gelecekler. İnsan kaçakçıları konusunda yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Göçmen sayısını azaltmak için gerekeni yapıyoruz. Bundan sonra tedbir ve uygulamaya geçtik. Bir araya geldiğimizde de rakamlara bakacağız. Mesela Ürdün ve Lübnan’dan gelen mülteciler konusu da önemli. Bu konuların hepsinin ele alınması gerekiyor.”

‘Vize’ açıklaması

Türkiye ve Almanya, Schengen Bölgesi’ni ziyaret edecek Türk vatandaşlarına Ekim ayından itibaren vize muafiyeti getirilmesi için ortak çalışma yürütme konusunda anlaştı.

AFP’nin haberine göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Alman mevkidaşı Angela Merkel’in Berlin’deki görüşmesinin ardından yapılan açıklamada, iki liderin, Türkiye’nin AB üyelik sürecine ilişkin müzakereleri bu doğrultuda ilerletme konusunda mutabık kaldığı belirtildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X