Bernieres: İyi hikaye kendini yazdırıyor

Nazım Hikmet Kültürevi’nde Bursalı okurlarıyla buluşan yazar Louis De Bernieres, kitapları ve yazın hayatıyla ilgili görüşlerini paylaştı.

Bernieres: İyi hikaye kendini yazdırıyor

DİLEK ATLI

Yüzbaşı Corelli’nin Mandolini romanıyla tanınan İngiliz yazar Louis De Bernieres, “Ben, kendini yazdıran iyi hikaye peşindeyim” dedi.

 

Son dönem İngiliz edebiyatının tanınmış kalemlerinden Louis De Bernieres, Bursa’da edebiyat severlerle bir araya geldi.

Hayli serüvenli bir iş hayatından sonra Yüzbaşı Corelli’nin Mandolini adlı romanıyla adını duyuran yazarın yapıtları çeşitli ödüllere layık görüldü.

Nazım Hikmet Kültürevi’ndeki söyleşide Louis De Bernieres, kitaplarının yanı sıra ve yazın dünyasıyla ilgili görüşlerini paylaştı.

Moderatörlüğünü yazar Hakan Akdoğan’ın üstlendiği söyleşi sonunda kitaplarını okurları için imzalayan Bernieres, soruları yanıtlamayı ihmal etmedi.

Dinleciler arasında bulunan Nilüfer Belediye Başkanı Bozbey, söyleşi sonunda yazarlara el yapımı portrelerini hediye ederek teşekkür etti. Bernieres, Başkan Bozbey için bir de kitap imzaladı.

 

KARAKTERLER ÖĞRETİCİ…

Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı nedeniyle Bursa’da düzenlenen söyleşiye katılan yazar, son kitabı Kanatsız Kuşların hikayesini dinleyicilere aktararak şunları söyledi:

“Karakterler Abdul ve İbrahim dönemin koşullarının getirdiklerini ve sonuçlarını okuyucuya taşıyor. Bu yönüyle öğreticiler. Postmodernizmin bilinen bir tekniği olarak çeşitli karakterlerin gözünden olayları aktardım. Bu, benim içinde keyifli bir yazım oldu. Böyle yazmayı seviyorum. Önce güzel bir hikaye buldum. Fethiye’ye gittim ve iki hafta kaldım. Notlar aldım, mekanların çizimini yaptım. Sonra hikaye kendini yazdırdı.”

 

‘MARQUEZ’İN PARAZİTİYİM…’

Şair bir babanın oğlu olarak büyüdüğünü ifade eden yazar, gençlik yıllarında Latin Amerika edebiyatına kendini yakın hissettiğini söyledi. Gabriel Garcia Marquez hayranı olan Bernieres, şunları aktardı: “Şiir yazarak yazın hayatına adım attım ama romancı oldum. Bir rahatsızlık nedeniyle evde uzun zaman geçirdiğim bir dönemimde oturdum ve bir roman yazmayı denedim. Başarılı olunca üç yılda üç roman yazdım ve yoluma böyle devam etmeliyim dedim. Şairlikten vazgeçtim. Yazarken doğrusal bir yazmak yerine bölümler halinde yazıyorum. Sonra bir masaya bu bölümleri koyup tekrar gözden geçirerek birleştiriyorum. Bu, benim yazma yolum.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X