Bezelye çiftçinin yüzünü güldürdü

Yenişehirli çiftçiler, sezonun ilk ürünü olan bezelyenin hasatına başladılar. 2-3 ay önce yaşanan don ve kırağı olayları yüzünden verim düşerken, fiyatlarda geçen yıla göre artış yaşandı.

Bezelye çiftçinin yüzünü güldürdü

GÜRHAN ADANA

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, sözleşmeli ekim yapan çiftçilerin ürünü tane olarak sattığını söyledi. 

Geçen yıl sözleşmeli ekim yapanların 1 dönümden 800-900 kilo ürün aldığını ve firmalara 70-80 kuruştan sattığını belirten Aktaş, bu yıl üründeki verimin 200-300 kilo azaldığını ve 90 kuruştan alıcı bulduğunu bildirdi. Sözleşmeli ekim yapmayanların ise ürününü tanesinden ayırmadan tarlada tüccara sattığını belirten Aktaş, bu yıl 1 dönümün 900-bin 200 TL arasında alıcı bulduğunu hatırlattı. 

Aktaş, “Geçen yıl ürünün dönümüne tarladan satışında ancak 500-600 lira arasında alıcı çıkmıştı” diye konuştu.

HAVA ŞARTLARI FİYATLARA YANSIDI

Geçen yıl hasat döneminde yağan yağmurlar nedeniyle ürünün verim ve kalitesinde bozulmalar olduğunu ve bu olumsuzluğun satış fiyatlarına yansıdığını anlatan Aktaş, bu yıl bu kez de birkaç ay önce görülen kırağı ve don olaylarının bezelyeyi olumsuz etkilediğini söyledi. Aktaş, ürünün yapraklanma dönemindeki olumsuz hava koşullarına rağmen satış fiyatı oldukça iyi olduğunu dile getirdi.

YAĞMUR ENDİŞESİ

Yenişehir Ovası’nda yetiştirilen diğer ürünlerin gelişiminin de iyi olduğunu vurgulayan Aktaş, bugünlerde aşırı yağışların ve aniden çıkacak olan güneşin olumsuz etkilerinden endişe ettiklerini ifade etti. Aktaş, “Temmuz başında taze fasulye, bu ayın ortalarındaysa domates ve biberler, ağustos ayının sonundaysa ayçiçekleri hasat edilecek. Tek kaygımız, önümüzdeki günlerde yağmurların mevsim normallerinin üzerinde yağıp ürünlerde mantari hastalıklara neden olması” ifadelerine yer verdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X