Biber çiftçinin yüzünü güldürdü

Yenişehir’de bu yıl 8 bin dönüm alana dikilen biber çeşitlerinin hasadına başlandı.

Biber çiftçinin yüzünü güldürdü

GÜRHAN ADANA

Yenişehir Ovası’nda çiftçilerin umutla beklediği biber hasat dönemi önceki gün başladı. Tarım işçileriyle tarlalara giden çiftçiler, sezonun ilk ürünlerini toplayıp tüccara ve alışveriş merkezlerine teslim ediyorlar. 

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, biber çeşitlerinin 1 TL ile 2 TL arasında değişen fiyatlardan alıcı bulduğunu belirtti. Aktaş, “Ağustos ayından itibaren ovada hasadı yapılan biber çeşitlerinin miktarı artıyor ve bu da doğrudan alım fiyatlarına yansıyor. Umudumuz hasadın süreceği ilerleyen günlerde biberin ortalama satış fiyatının 1 TL’nin altına inmemesi” dedi.

KALİTE MEMNUN ETTİ

Ürünün kalitesinden ve verimden memnun olduklarını vurgulayan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, geçen yıl sezona kötü bir başlangıç yaptıklarını anlattı. Aktaş, “Geçen sezon biber çeşitleri hasadın ilk günlerinde 80-90 kuruş arasında ancak alıcı bulabilmişti. Satış fiyatının düşüklüğünün yanı sıra üründe aşırı yağışlardan kaynaklanan kök çürümeleri de görülmüştü. Bu olumsuzluk verimi de etkilemişti. Birinci el biberler yaklaşık 8 bin dönüm alana dikilmiş ve bu biberlerin yüzde 30’una yakınında kök çürümesi oluşmuştu. Kök çürümesi görülen bölgelerde yer yer verimin yüzde 50 oranında düştüğü görülmüştü” diye konuştu. 

İHRACAT İKİ HAFTA SONRA

Yenişehir Ovası’nda çarliston, dolma, Demre, sivri, sarı sivri, kılsivri, kaypa ve Şili türü biberlerin yetiştirildiğini ifade eden Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ürünün sayıları 20’yi bulan ihracatçı firma aracılığıyla, Almanya, Hollanda, Fransa ve İsviçre gibi Avrupa pazarlarına TIR’larla gönderildiğini söyledi. Aktaş, ihracatçı firmaların ilçeye 25 Temmuz’dan itibaren gelip alımlara başlayacaklarını kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X