Biber çimleri toprakla buluşuyor

Yenişehir çiftçisinin en önemli gelir kaynağı olan biber çeşitlerinin dikimine başlandı. Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, yeni biber sezonundan umutlu olduklarını vurguladı.

Biber çimleri toprakla buluşuyor

GÜRHAN ADANA

Yenişehirli çiftçiler biber sezonuna girdi. Çiftçiler kendi yetiştirdikleri fideleri toprakla buluşturmaya başlarken, kasım ayının sonuna kadar sürecek yoğun bir dönemin de içine girmiş oldular. Yeni biber sezonundan umutlu olduklarını ifade eden Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, her yıl nisan ayının son haftasından itibaren birinci el biber çimlerinin tarlalara dikildiğini kaydetti.  İkinci el biber çimlerinin deh haziran ayının sonlarında toprakla bileştirildiğini belirten Aktaş, temmuz ayının ortalarında ise  hasada başlandığını söyledi.

ÇİFTÇİ UMUTLU

Biber yetiştiricilerinin geçen yıla göre bu sezon daha fazla kazanç beklediklerini ifade eden Aktaş, “Geçen yıl biber çeşitleri, Avrupa ülkelerine biber ihraç eden firmalara, hasadın ilk günlerinde kilosu 1,5 TL’ye teslim edilmişti. Sonraki günler satış fiyatı 1,5 TL’yi aşmamış, sezon sonunda ise 50-60 kuruşa kadar gerilemişti. Mersin ve Antalya merkezli ihracatçı firmalar, Yenişehir Ovası’ndaki alımlarını ekim ayında durdurup ilçeden ayrılıyorlar” diye konuştu.

AVRUPA’YA İHRACAT

Yenişehir Ovası’nda çarliston, dolma, Demre, sivri, sarı sivri, kılsivri, kaypa ve Şili türü biberler yetiştirildiğini ifade eden Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, “Biber çeşitleri ihracatçı firmalar aracılığıyla, TIR’larla Almanya, Hollanda, Fransa ve İsviçre gibi Avrupa pazarlarına  gönderiliyor. Geçen sezon ilçeden 17 ihracatçı firma alım yapmıştı. Ülke içindeki büyük alışveriş mağazaları da biber çeşitlerine ilgi gösterirken, tüccarlar da Yenişehir biberini İstanbul, Ankara ve Bursa’daki hallere taşıyor” dedi.

65 BİN TON ÜRÜN ALINDI

Geçen sezon Yenişehir Ovası’nda 25 bin dönüm biber çeşidi dikili alandan 65 bin tona yakın ürün elde edildiğini ifade eden Aktaş, bu sezon da dikim yapılan alanlarda pek bir değişiklik öngörmediklerini vurguladı. Geçen yıl yağmurların istedikleri yoğunlukta yağdığını ve biber çeşitlerinde herhangi bir olumsuzluk görülmediğini dile getiren Aktaş, “Bu yıl da mayıs ayında yağmur yağışının ürünlere olumsuz etki yaratmayacak yoğunlukta gerçekleşmesini bekliyoruz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X