Biberi sıcak havalar vurdu

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, biber çeşitlerinin aşırı sıcaklar yüzünden rekolte kaybına uğradığını belirterek, geçtiğimiz yıla oranla önemli kayıp olduğunu söyledi.

Biberi sıcak havalar vurdu

GÜRHAN ADANA

Bu yılki tarımsal faaliyetleri değerlendiren Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, çiftçinin biber ve taze fasulye başta olmak üzere bezelye, domates, soğan ve buğday gibi ürünlerden beklediği kazancı sağlayamadığını anlattı. 

Geçen yıla göre çiftçilerin, bu ürünlerden sağladığı kazançtan memnun olmadığını söyleyen Aktaş, biber çeşitlerinin aşırı sıcaklar yüzünden rekolte kaybına uğramasının yanı sıra fiyatının da gerilediğini ifade etti. Aktaş, “Biber çeşitlerinin kilosu sezon başında 2 TL’den satılmaya başlandı ve bugünlerde kilosu 40-60 kuruşa kadar geriledi. Aşırı sıcaklar yüzünden ürün çiçeklenme döneminde çiçek dökmüştü. Bu yüzden rekoltede yaklaşık yüzde 30 oranında azalma görüldü. Geçen sezon dönümden 4 ton ürün alınmıştı. Bu yıl 15 bin dönüm alana dikim yapıldı ve dönüme 3 ton ürün elde edebildik’ dedi.

AVRUPA’YA İHRACAT

Yenişehir Ovası’nda çarliston, dolma, Demre, sivri, sarı sivri, kılsivri, kapya ve Şili türü biberler yetiştirildiğini anlatan Aktaş, bu ürünlerin sayıları 20’yi bulan ihracatçı firmalar aracılığıyla Almanya, Hollanda, Fransa ve İsviçre gibi Avrupa pazarlarına TIR’larla gönderildiğini kaydetti.

Aktaş, öte yandan hasadın ilk günlerinde satış fiyatı 2 TL’ye kadar yükselen taze fasulyenin ise bugünlerde 120 kuruştan alıcı bulabildiğini söyledi. Tarımsal ürünlerin satışında hava koşullarının da etkili olduğunu ifade eden Aktaş, “Bazı sezonlarda aşırı yağış, sıcağa bağlı nem ve hastalık gibi etkenler yüzünden belirli oranlarda rekolte kayıpları yaşanıyor. Bu sezon hem rekolte hem fiyatlar düştü” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X