Biberi yağmur ve sıcak hava vurdu

Yenişehir Ovası’nda 10 bin dönüm alana ekilen birinci el biber çeşitlerinin, aşırı sıcak hava ve yağmur nedeniyle önemli ölçüde rekolte kaybına uğradığı bildirildi.

Biberi yağmur ve sıcak hava vurdu

GÜRHAN ADANA

Son aylardaki yağmur yağışlarının etkisiyle oluşan nem yüzünden çiçek ve yapraklarını döken üründe yüzde 30’a varan oranda rekolte kayıplarının oluştuğu kaydedildi. İkinci el biber çeşitlerinin ise fiğ, buğday ve arpaların hasadından sonra boşalan tarlalara dikiminin önceki gün tamamlandığı ve eylül ayının sonlarında ikinci hasat sezonunun başlayacağı belirtildi.

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, nisan ayı sonunda başlayıp ve mayıs ve haziran aylarında da süren yağmurların etkisinin görülmeye başlandığını belirtti.

Aktaş, ‘5 Temmuz’da hasadına başlanan birinci el biberlerde rekolte, geçen yıla göre ciddi oranda azaldı. Önceki yıllar 5 ton ürün toplanan bir dönüm tarladan 3-3,5 ton arasında ürün alınabiliyor’ dedi.

Öte yandan Yenişehir Tarım ve Orman Müdürü Hakan Aranmaz ise, aylarca süren yağmurların sıcak havayla birleşmesiyle oluşan olumsuz koşulların biber çeşitleri üzerindeki olumsuz etkilerinin görülmeye başlandığını söyledi. Aranmaz, bu olumsuzluğun ikinci el biberlerde görülmesinin beklenmediğini sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X