Bilim dünyası şokta! Yeni bir insan türü bulundu

100 bin yıldan daha uzun bir süre önce türümüzle birlikte yaşamış ve daha önce keşfedilmemiş bir insan türü bulundu.

Bilim dünyası şokta! Yeni bir insan türü bulundu

İsrail’de araştırma yapan ekip, yeni bir buluntu ile karşılaştı. Ekip, bulunan kalıntının yüzbinlerce yıl önce yaşamış ve bölgeden yayılmış olabileceğini düşünüyor. Hatta Avrupa’da Neandertallere ve Asya’daki diğer insanlara kıyasla daha eski bir türden geldiğine inanılıyor.

Bilim insanları yeni keşiflerine ‘Nesher Ramla Homo Type’ adını verdiler. Ramla kenti yakınlarında ortaya çıkarılan kalıntıların, çok eski bir insan grubunun son kurtulanlarından olduğu düşünülüyor.

Yeni buluntular ise insana ait kafatası ve çeneden oluşuyor. Bozulmadan yüzbinlerce yıl gelmiş olması ise bir mucize olarak lanse ediliyor. Tel Aviv Üniversitesinden Dr. Hila May, yapılan bu keşfin insanlığın nasıl bir gelişim gösterdiğini gözler önüne serdiğini söylüyor.

Özellikle Neandertallerin evriminin hikayesini yeniden şekillendirebileceğini açıklayan May, bu gelişimin Avrupa noktasında önemli olduğunu aktarıyor.

May her şeyin İsral’de başladığını söylüyor ve nüfusun yerel bir grup olduğunu öneriyor. Buzullar arası dönemlerde, insan dalgaları, Nesher Ramla halkı Ortadoğu’dan Avrupa’ya göç ettiğine vurgu yapıyor ve Nesher Ramla Homo grubunun ilk üyelerinin yaklaşık 400 bin yıl önce Yakın Doğu’da bulunduğuna vurgu yapıyor.

Buluşun makalesini yazan bilim insanlarından biri olan Israel Hershkovitz, ‘yeni bir insan türünün keşfi büyük bir bilimsel öneme sahip’ diyor. Bilim insanlarını heyecanlandıran bu keşif hakkında yeni çalışmaların da yapılacağı aktarılıyor.

İnsanlığın gelişimi ve evrimi hakkında önemli bir buluş olan bu buluntular, Nesher çimento fabrikasının madencilik alanında yapılan bir kazı sırasında bulundu.

Araştırma yapan ekip 26 metrede kazı yaparken, atlar, alageyikler ve öküz benzeri, yaban öküzleri de dahil olmak üzere büyük miktarlarda hayvan kemiği ve taştan aletler buldular.

Normalde bu keşiften önce Neandertallerin bir Avrupa hikayesi olduğuna inanılıyordu. 70 bin yıl önce topraklara geldiği söyleniyordu ancak yeni buluntular bunun çok daha eski olduğunu ortaya çıkarttı.

Araştırmayı gerçekleştiren ekip bunun olağanüstü bir buluş olduğnu söylüyor. Yossi Zaidner, homo sapiens’in yanı sıra insanlığın tarihinde böyle bir tür olduğunu bilmiyorduk diyor.

Dr Zaidner, ” Arkaik insanların normalde Homo sapiens ile ilişkilendirilen araçları kullanması şaşırtıcıydı. Bu, iki grup arasında etkileşim olduğunu gösteriyor” dedi. “Aletlerin nasıl yapılacağının ancak görsel veya sözlü öğrenme yoluyla öğrenilebileceğini düşünüyoruz. Bulgularımız, insan evriminin basit olmaktan uzak olduğunu ve farklı insan türleri arasında birçok dağılma, temas ve etkileşimi içerdiğini gösteriyor.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X