Bilim dünyası yasta

Sosyal psikolojinin kurucularından ve uluslararası psikoloji dünyasının önemli isimlerinden Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, yaşama veda etti. Kağıtçıbaşı, kız çocuklarının eğitimi ve kadının toplumsal konumunun güçlendirilmesinde öncü oldu.

Bilim dünyası yasta

Bilim dünyası önemli bir ismi kaybetti… Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, dün sabaha karşı yaşamını yitirdi. Özellikle psikoloji alanında yaptığı çalışmalarla dünya çapında tanınan Kağıtçıbaşı’nın vefatı, bilim dünyasını yasa boğdu. 

Kariyeri boyunca pek çok ödüle layık görülen Kağıtçıbaşı, Türkiye’de ilk kez çocuğun aile içindeki değerini araştıran, insan gelişimi ve aile arasındaki etkileşimi kültürlerarası bir bakış açısıyla inceleyip, geliştirdiği “kültürlerarası benlik ve aile modeli” ile sosyal psikolojide çığır açan bir bilim insanıydı.

 

Akademik çalışmalarını, AÇEV’in kuruluşuna öncülük ederek ve TEGV’e büyük katkı yaparak uygulamaya dönüştürdü. Kız çocuklarının eğitimi ve kadının toplumsal konumunun güçlendirilmesinde daima öncü oldu.

SOSYAL PSİKOLOJİ

Dünyada ve Türkiye’de özellikle psikoloji alanında yaptığı çalışmalarla bilinen Kağıtçıbaşı, ülkemizin sosyal bilimler alanında küresel çaptaki az sayıda isimler arasındaydı. Türkiye’de sosyal psikolojinin kurucusu olan Prof. Dr. Kağıtçıbaşı, Koç Üniversitesi UNESCO kürsüsü sahibi ve psikoloji bölümü öğretim üyesiydi. Bilim dünyasında 5 bin 200’ün üzerinde atıfla makalelerine en çok atıf yapılan sosyal bilimcilerinden biri olarak dikkat çekti. Bu alanda yaptığı çok sayıda araştırma ve yayınla, uluslararası bir saygınlık edindi.

Okul öncesi eğitime verdiği önemle de tanınan Prof. Dr. Kağıtçıbaşı, aynı zamanda Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın (AÇEV) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu. 

Kağıtçıbaşı ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi’nin dışında ABD’de Berkeley, Princeton, Colombia ve Harvard üniversitelerinde ders verdi ve araştırmalar yürüttü. UNESCO’ya bağlı International Social Science Council’da (ISSC); Kültürler-Arası Psikoloji Kuruluşu’nda ve Uluslararası Psikolojik Bilimler Birliği’nde yürütme kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. Kağıtçıbaşı’nın yurtiçinde ve yurtdışında basılmış çok sayıda kitap ve makalesi vardı. 

Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, Doğan Kitap’tan çıkan “Lüla ve Ben“ adlı kitabında, yaşamından ve Bursa’nın yakın tarihindeki eğitim-öğretimden de kesitler sunuyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X