Bilinçsiz ilaçlama doğal dengeye tehdit

Tarımsal üretimde bilinçli ilaçlamanın önemli olduğunu belirten Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, bilinçsiz ilaçlamanın ürünlere zarar verdiği gibi doğal dengeyi de olumsuz etkilediğini vurguladı.

Bilinçsiz ilaçlama doğal dengeye tehdit

GÜRHAN ADANA

Tarımsal üretimde bilinçli ilaçlamanın önemine dikkat çeken Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, bilinçsiz ilaçlamanın ürünlere zarar verdiği gibi doğal dengeyi de olumsuz etkilediğini vurguladı.

Her dönemin kendine özgü hastalık ve zararlıları bulunduğunu ifade eden Aranmaz, ‘Müdürlük görevlilerimiz ekim dikim sezonu boyunca arazilerde rutin kontrollerini sürdürüyor. Çiftçilerimiz arazilerinde bir zararlıyı yaygın olarak gördüklerinde ya da ekili bir üründe hastalık etkisi fark ettiklerinde, durumu müdürlüğümüze bildirsinler. Görevlilerimizin yerinde incelemesi sonucu, mücadele başlatılması kararı verilecektir’ dedi.

Bilinçsiz tarım ilacı kullanımının, başta parazitoit sineği, eşek arısı ve uğur böceklerini olumsuz etkilediğini dile getiren Aranmaz, bu böceklerin zararlılarla mücadele ettiğini söyledi. Aranmaz sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Parazitoit sineği, süne zararlısının yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakıyor. Parazitoit yavruları, sünenin yumurtasındaki yavrularını yiyerek doğal bir mücadele sergiliyor. Uğur böcekleri ise süne zararlısının larvalarını yiyor. Eşek arıları da erik, şeftali, armut ve elma ağaçlarıyla, biber, domates, fasulye, karnabahar, lahana ve enginar gibi sebzelerin yapraklarına dadanan yaprak bitlerini yiyerek, bu alandaki mücadeleye ciddi katkılar sağlıyor.’

SÜNE TAKİPLERİ ARALIKSIZ SÜRÜYOR

1 aydır buğdaylarda aralıksız olarak süne zararlısı araştırdıklarını belirten Aranmaz, bu zararlıyla mücadelede çiftçilerin yetkililerle ortak hareket etmelerini istedi. Bugünkü gözlemlere göre, buğday tarlalarına risk oluşturacak süne zararlısı saptanmadığını ifade eden Aranmaz, ‘Tarlalarda, metrekareye 4-5 adet süne düşüp düşmediği denetliyoruz. Metrekarede bu sayıdan fazla süne görülürse, ilaçla mücadele edilip edilmeyeceğine karar verilecek. Çiftçilerimizin de, tarlalarını sık sık kontrol etmelerini istiyoruz. Kendi kendilerine karar alıp kesinlikle ilaçlama yapmamalılar’ diye konuştu.

Yenişehir’de son olarak 4 yıl önce Terziler ve Eğerce köylerinin buğday ekili arazilerinde ilaçla süne mücadelesi uygulandığını hatırlatan Aranmaz, o günden bu yana ilaçla mücadele etmeyi gerektirecek bir durumla karşılaşılmadığını sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X