‘Bir gece silahlı kişilerin bizi götürmesinden korkuyoruz’

Lübnan’ın kuzeydoğusundaki Arsal’da Suriye rejimi ile koordineli hareket eden Hizbullah örgütü ve silahlı gruplar arasındaki çatışmalar, bölgedeki Suriyeli mültecilerin güvenliğini tehdit ediyor.

‘Bir gece silahlı kişilerin bizi götürmesinden korkuyoruz’

Lübnan’ın kuzeydoğusundaki Bekaa Vadisi’nin Arsal kırsalında İran destekli Hizbullah örgütü ile silahlı gruplar arasında cuma günü başlayan çatışmalar, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak bölgedeki kamplara sığınan Suriyeli mültecileri zor durumda bırakıyor.

Suriye rejimi uçakları ve Hizbullah örgütünün topçu birimlerinin düzenlediği saldırılar kamplardan rahatlıkla görülüyor. Mülteci kampı ve Arsal kasabasının yerleşim alanları yakınlarına düşen bombalar, bölgede yaşayan Lübnanlılar ve Suriyeli mültecileri endişelendiriyor.

Arsal civarındaki bir kampta yaşayan Suriyeliler, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak sığındıkları Lübnan’da ortasında kaldıkları çatışmalarla ilgili endişelerini ve yaşamlarını, çatışmaları izlemek ve mültecilerin durumunu öğrenmek üzere bölgeye giden AA muhabirine anlattı.

“Bu eziyetten ve kamplardan kurtulmak istiyoruz”

Yaklaşık 5 sene önce ailesi ve akrabaları ile Suriye’deki köyünden Arsal’a gelen dört çocuk babası Ebu Ahmed (46), Suriye’deki köyünde tarımla geçindiğini ve Lübnan’a gelince de tarlada çalıştığının altını çizerek, “Burada hayat zaten sıkıntılıydı. Şimdi de çatışmalar başlayınca bizim için daha kötü bir hal aldı. Her gün çatışmaların sesleri geliyor. Çocuklar patlama seslerinden korkuyor tabi.” dedi.

Bütün yaşadıklarına rağmen haline şükreden Ebu Ahmed, “Halimize şükürler olsun. Ama artık ülkemize dönmek istiyoruz. Bu eziyetten ve kamplardan kurtulmak istiyoruz. Biz okula gidemedik. Çocuklarımız da okuldan yoksun. Bizimle tarlada çalışıyorlar.” diye konuştu.

“Bir gece silahlı kişilerin kampı basarak bizi götürmesinden korkuyoruz”

Suriyeli Hamid Muhammed (60) ise savaşın başladığı ilk zamanlarda Halep kırsalından Bekaa’ya geldiğini ve iki defa kamp değiştirdiğini belirterek, “Çatışmalar her gün sürüyor. İnşallah bir an önce biter çünkü Lübnanlı kardeşlerimizle düşman olmak istemiyoruz. Her gün roket düşüyor. Bir gece silahlı kişilerin kampı basarak bizi götürmesinden korkuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Muhammed, kırsalda süren bombardımanın rastgele yapıldığını, Lübnan ordusunun ise birkaç defa aradığı kişileri bulmak için kampa geldiğini vurgulayarak, “Uçaklar bazen rastgele bomba atıyor. Bu bombaların üzerimize düşme ihtimali bizi korkutuyor. İnşallah savaş bir an evvel biter. Ordu aradığı kişileri bulmak için kampa iki üç defa geldi. Bu kamp BM’ye kayıtlı değil, bu yüzden yardım alamıyoruz. Yardım bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Yaklaşık 100 bin Suriyeli mültecinin yaşadığı Arsal kasabası ve kırsalı, Suriye’deki silahlı gruplar, Hizbullah milisleri ve Lübnan ordusu arasında zaman zaman yoğun çatışmalarla gündeme geliyor.

Arsal operasyonu

Hizbullah, Lübnan’ın kuzeydoğusundaki Arsal kırsalı ile Suriye içinde yer alan Kalamun ve Filita hattında Suriye rejiminin hava desteğiyle bölgedeki silahlı gruplardan Heyet Tahrir Şam ve Özgür Suriye Ordusu’na karşı cuma günü operasyon başlatmıştı.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Meclis’te yaptığı konuşmada, ordunun Arsal’da geniş kapsamlı operasyon başlatacağını ve bu operasyonun Şam yönetimiyle koordinasyon içinde olmayacağını söylemişti.

Suriye ordusuna ait savaş uçakları, geçen hafta da Arsal’ın dağlık bölgesine hava saldırıları düzenlemişti.

Öte yandan Lübnan ordusunun 30 Haziran’da Arsal’daki mülteci kamplarına düzenlediği operasyonda resmi rakamlara göre 150, gayriresmi rakamlara göre ise 350’den fazla Suriyeli mülteci gözaltına alınmıştı. Operasyon sırasında askerlerin bazı kampları tahrip ettiği, gözaltına alınanları insani olmayan koşullarda tuttuğu ve bu kişilere işkence yaptığı iddia edilmişti. Gözaltına alınanlardan 5 Suriyeli mülteci ise daha sonra hayatını kaybetmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X