Bir kez dokunun farkında olun

Nilüfer Belediyesi, en önemli sağlık sorunlarından biri olan meme kanseri konusunda halkı bilinçlendirmek için dünyada ilk olan “Kendi Kendine Meme Muayene Modeli” projesini hayat geçirdi.

Bir kez dokunun farkında olun

AYKUT GÜNGÖR

 

Nilüfer Belediyesi, Dünya Kanser Günü kapsamında halkı bilinçlendirmeye yönelik önemli bir çalışmayı hayata geçirdi. 

Uludağ Rotary Kulübü iş birliğiyle, Genel Cerrahi ve Kanser Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Erol Aksaz’ın yaptığı ve dünyada ilk olan ‘Kendi Kendine Meme Muayene Modeli”,  Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile eşi ve Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Seden Bozbey’in katıldığı toplantıda kamuoyuna tanıtıldı.

 

Hasta sayısının tüm dünyada giderek arttığı meme kanseri konusunda halkı daha fazla bilinçlendirmek amacıyla “Bir Kez Dokun” sloganıyla hayata geçirilen projenin Eker Meydan’da yapılan tanıtım toplantısında Genel Cerrahi ve Kanser Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Erol Aksaz, 2440 Bölge Rotary Federasyonu Başkanı Reha Akın, Uludağ Rotary Kulübü üyeleri ve Bursa Kanserle Savaş Derneği üyeleri de yer aldı. 

Toplantıda proje hakkında bilgi veren Başkan Bozbey, ‘Kendi Kendine Meme Muayene Modeli” nin hem halkın bilinçlenmesi hem de erken teşhis açısından önemli olduğunu vurguladı. 

“20 YILDA İKİ KATTAN FAZLA ARTI”

Kadınlarda görülen kanserlerden yüzde 30’unu meme kanserinin oluşturduğunu kaydeden Genel Cerrahi ve Kanser Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Erol Aksaz, “Ülkemizde meme kanseri sıklığında son 20 yıl içinde yaklaşık iki buçuk kat artış söz konusu. Hastalığı tümüyle engellemek mümkün değil ama erken teşhis konulan vakalarda çok güzel başarılı sonuçlar almak söz konusu. 

Tüm dünyada meme kanserinde en fazla tanı konulan yöntemlerden bir tanesi kendi kendine meme muayenesidir. Hastane veya kliniklere başvuran kadınların tamamı kendi memelerinde kitle bularak başvurmaktalar. Kadınları kendi kendine muayeneye teşvik ve doğru muayene yöntemi için bunu kadınların ayağına götürelim istedik. En büyük hedefimiz mümkün olan en fazla sayıda kadına bu muayeneyi öğretmek ve yaptırtmak. Bu projeyi herkesin desteklemesini istiyoruz” dedi.  

Açıklamaların ardından Operatör Doktor Erol Aksaz, Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Seden Bozbey ile birlikte model üzerinde uygulamalı olarak muayene yöntemini ve hazırlanan videoyu basına ve katılımcılara tanıttı.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X