Bir meydan okuma ve Bursa hikayesi: Sky Tower

Bittiğinde Bursa’nın en yüksek iş kulesi olarak Bursa’nın siluetinde yerini alacak olan SKY TOWER ortaklarından DEMİR DEMİRTAŞ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Atilla DEMİRTAŞ ve SAMANCI GIDA yönetim kurulu üyesi Sercan YASAV ile bu meydan

Bir meydan okuma ve Bursa hikayesi: Sky Tower

SKY TOWER öncelikle proje ortaklarının nitelikleri ile güçlü bir iş ortaklığı yaratmış görünüyor. Bursa’nın ilk 100 firması arasında yer alan SAMANCI GIDA’nın 50 yıllık ticaret tecrübesi ve DEMİR DEMİRTAŞ İNŞAAT’ın imalat gücü  TUER PLANLAMA’nın teknik gücü ile birleşerek ortaya proaktif bir firma çıkartıyor. Aslında net olarak BURSA’nın en yüksek kulesini inşa etmek için kolları sıvamakta bu proaktif yaklaşımın sonucu. Peki SKY TOWER sadece en yüksek iş kulesi mi? Yani tanım olarak net bir ifadeyi içeriyorken aslında arka planında daha fazlası var mı? Bunun için sorularımızı Atilla DEMİRTAŞ ve Sercan YASAV’a yönelttik.

TEKNİK OLARAK SKY TOWER NELER VAAT EDİYOR?

DEMİR DEMİRTAŞ İNŞAAT YÖN. KUR. BAŞKANI  / İNŞ. MÜH.  ATİLLA DEMİRTAŞ

Aslında bir yapıyı kule olarak tanımlamak bile başlı başına yapısal teknik açısından çok farklı çözümleri zorunlu kılıyor. Sonuçta herhangi bir çok katlı binadan daha farklı bir yaklaşımda bulunmanız gerekiyor. Öncelikli olarak bu yükseklikte bir yapının planlamasından başlayan detaylı bir süreci operasyon süreci oluyor. Ortaklar olarak başından beri projemizi yapılandırırken ortak kararımız kesinlik ortaya çıktığında kayda değer bir eser olarak kabul edilmesi yönündeydi. Bu nedenle maliyet unsuruna takılmadan en göz alıcı yapıyı hem teknikte hem de içerikte oluşturmaya çalıştık. Bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Bu nedenle planlama ağırlığımızın ilk kritik konusu temel sisteminin ne olacağı yönündeydi. Bildiğiniz gibi hem deprem kuşağında olunması hem de böyle bir yapının kafalarda hiçbir soru işareti bırakmaması doğal olarak önceliğimiz oldu. Bunun sonucunda da Bursa’da ilk defa uygulanacak olan BARET TEMEL KAZIK sistemli bir yöntemi en sağlam uygulama olarak tercih ettik. Bu uygulama içinde zemin BARET KAZIK sistemi ekseninde geliştirilirken FORE KAZIK ve JET GROUD uygulamaları ile desteklendi. Diğer yandan sağlamlığın yanın bu ölçekte projenin hedef kitlesi açısından teknik olarak daha fazla özelliğe ihtiyaç duyacağını biliyorduk. Bu nedenle son noktada binamızın iş bitiminde yeşil bina sertifikasına aday olabilecek şekilde üretilmesini hedefledik. Bu iki kıstas sağlamlıkla birlikte teknik olarak da yüksek kapasiteli bir yapıyı ortaya çıkarmamız için gerekli bütün doneleri sunuyor bize.

PROJENİN YAPILACAĞI ALAN NASIL SEÇİLDİ?

SAMANCI GIDA YÖN. KUR. ÜYESİ / SERCAN YASAV

Her şeyden önce bu çapta bir projenin oluşturulması için gerekli arazinin üretilmesi başlı başına ayrı bir çalışma gerektiriyor. Bu anlamda çalışmalarımızı gerçekleştirirken hem bugün hem de gelecek için yüksek potansiyel içeren bir yer olmasını istedik. Bunun sonucunda da Yalova yolu üstünde Özdilek ve Hilton otelinin karşısında, Orman Bölge Müdürlüğü yanında yer alan arazi ile anlaştık. Arazinin seçimini gerçekleştirirken sınır ilişkisinde olduğu parseller ve yakın çevresinin gelişim planlarını inceledik ve buna göre karar verdik. SKY TOWER Bursa’nın en işlek ulaşım güzergâhlarından birinin üstünde yer alırken aynı zaman kısa bir zaman sonra bölgenin en büyük kamu yerleşkesinin ana cadde ile bağlantısını sağlar bir pozisyonda olacaktır. Hemen projemizin arka sınırından başlayarak Tüyap Fuar alanı ve yakın çevre yolu arasında kalan parsellerde halen yapımı devam eden İstinaf Mahkeme yerleşkesinin dışında Bursa Adliyesi ve Adli Tıp binaları yapılacak olup Emniyet Müdürlüğü rezerv arazisinin yanında Baro Yerleşkesinin de yapılması muhtemel görünmektedir. Bu büyüklükteki projenin içeriğinin güçlü kimliği ve iş yaşantısı ile direk bağlantısı nedeni ile ulaşım ağlarına entegrasyonu her zaman önemli bir artı olarak ön plana çıkmıştır. SKY TOWER, yakın çevre yolu ile direkt bağlantılı olup önünden T2 Hafif Raylı Tramvay hattı geçmektedir. Proje otoban bağlantısından 5 dakika mesafede olup gerek şehir içi gerekse şehirler arası bağlantıların tam ortasında yer almaktadır. Buda üretkenlik açısından bir merkez konumunda olacak alanı tam ve rahat ulaşılabilir konuma taşımaktadır.

SKY TOWER KULLANICILARINI NELER BEKLİYOR?

DEMİR DEMİRTAŞ İNŞAAT YÖN. KUR. BAŞKANI  / İNŞ. MÜH.  ATİLLA DEMİRTAŞ

SKY TOWER kule kısmında yaklaşık 120, çarşı kısmında yaklaşık 60 nokta ile gelmektedir. Planlama içinde çarşı alanı ve kule ayrı yönetim planları ile yönetilecektir. Böylelikle alanlar arası gider ve maliyet dengesi oluşturulacaktır. Günümüzde artık güvenlik çok önemli bir unsur. Bu nedenle kulede karşılamada başlayan özenli güvenlik hizmeti konuğun asansöre ulaşmasından sonrada devam etmektedir. Öyle ki bir ziyaretçi ancak gideceği kata ulaşabilir durumda olacaktır. Plaza türü kulelerde bugüne kadar sorun veya şikâyet olarak inceleyerek çözümler üretmeye çalıştık. Örneğin kat yüksekliklerinin az olması daha basık ve boğucu bir çalışma ortamı yaratıyor eleştirisine karşılık biz her iki kat arasında kat yüksekliği 4 metre olarak belirledik. Buda çok ferah ve ışık alan bir çalışma alanı sunacak kullanıcılara. Diğer bir eleştiride bu tür binaların iç hava kalitesinin düşük olmasına yönelikti. Bu konuda da VRV ıslak havalandırma çözümü ön plana geldi ki bu çözüm dış alan ile iç alan hava kalitesini mümkün olan en yüksek düzeyde eşitlemeyi hedefler. Yine ısıtma soğutma sistemin bu tür binalar sitemin mono yani tek yönlü çalışması bir sıkıntıydı. Binalar kışın ısıtma, yazında soğutma hedefli olmasından dolayı bir özerklik veya özel kullanım imkanı sağlamıyordu. Biz bu konu HEAT RECOVERY sistemi ile çözüme ulaştırdık. Yani yan yana 2 ofisten biri tercihi yönünde ısınırken diğeri soğuyabilecek. SKY TOWER kitlesi gereği ek ve özel hizmetler üretmeyi zorunlu kılan bir yapıya sahip olacak. Bu nedenle yönetim sistemi içinde müşterilere özel ek hizmetler satın alınabilir durumda olacak. Tabi bütün bu hizmetlerin içinde ihtiyaca bağlı olarak binamız 24 saat çalışma imkanı sunacak.

SKY TOWER HEDEF KİTLESİNİ KİMLER OLUŞTURUYOR?

SAMANCI GIDA YÖN. KUR. ÜYESİ / SERCAN YASAV

Bulunduğu alan ve arkasında yer alacak adliye yerleşkesi ve kamusal alan nedeni ile avukatlar doğal olarak birinci müşteri kitlesini oluşturmaktadır. Ama binamızın prestijli yapısı, altında yer alan çarşı kompleksi ve imkanları ile diğer meslek gruplarını; özellikle şirket merkezleri ve işini daha prestijli bir alanda tanımlamak isteyenleri de cezbetmektedir. Projenin özellikleri ve ulaşmayı hedeflediği kitle, beklentileri yüksek bir tanımlama oluşturuyor bizim için. Bursa yerelinde olduğu kadar yatırımcı profilinde İstanbul, İzmir ve yurtdışı yatırımcının da ilgisi beklediğimiz seviyede. Yani kullanıcı kitle kadar yatırımcı kitlede projemiz konusunda talep kâr durumda. Özellikle yatırımcı kitle, kira getirisi ve ana mülk değer artışı konusunda yüksek bir avantaja sahip bu projede. Bursa çok hızlı gelişiyor ve yakın gelecekte Türkiye’nin sanayi ve ticaret ana merkezlerinden biri olmaya doğru hızla dönüşüyor. Kendi serbest bölgesi, limanları ve endüstrideki tecrübesi ile önemli bir üretim üssü olan Bursa İstanbul İzmir otobanının 2. Kısmının da tamamlanmasından sonra Türkiye’nin en büyük iki çıkış limanına 1.5 saat uzaklıkta lojistik olarak avantajlı bir konumda olacak. Bu gelişmelere bağlkı olarak son yıllarda hızlı bir satın almaya giden ulusal kurumların yatırımları sonucunda Bursa’da 10 yıl içinde 8 milyona yakın nüfus beklentisi vardır. Detayına inmeden genel perspektifte bile bu gelişim süreci bölgenin değerini ortaya koymak için yeterli bir unsur olarak göze çarpmaktadır. Projenin bulunduğu alanın ana cadde üstünde iş merkezleri ve genişleme alanları üzerinde de konut alanları olarak gelişecek olması bölgeyi çok güçlü karma bir ekonomi oluşturmaya doğru götürmektedir. Bu da bölgenin diğer bir önemli alan olduğunun göstergesidir.

PROJENİN İMALAT VE HAYATA GEÇİRİLMESİ SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

DEMİR DEMİRTAŞ İNŞAAT YÖN. KUR. BAŞKANI  / İNŞ. MÜH.  ATİLLA DEMİRTAŞ

SKY TOWER’ın üretimi 2017 nisan ayı itibarı ila başlamış bulunmaktadır. İmalat planlamamız 2019 nisan ayında projeyi teslim etmek yönündedir. Şu anda projenin en önemli adımlarından birisi olan temel sistemini üretiyoruz. Kazık sistemlerinin tamamlanmasından sonra kule ve çarşı platformunun imalatı başlayacak. Özelinde prestijli bir proje olması nedeni ile her bir detayın özenle hazırlanması gerekiyor. Kullanılacak iklimlendirme sistemleri, güvenlik unsurları ile kule yapısının çarşı platformu ile ilişkisi oluşturulması esnasında kurumsal olarak bakış açımız en iyi markalar çözümleri oluşturmak yönünde yoğunlaşıyor. Projenin işletme yapısı için en iyi sonucu alabilmek adına konusunda uzman kurumlar ile çalışmaya gittik. Bu konuda çarşı kompleksi için İstanbul’dan, kule içinde Bursa’dan profesyoneller kurumlar ile anlaşarak karmanın oluşturulmasını sağlıyoruz. Hayata geçiş aşamasında aynı yönelimle profesyonel bir yönetim platformu ile çalışma yapılacak.

PROJEDEN BEKLENTİNİZ VE BURSAYA SAĞLAYACAĞI KATKI NEDİR?

DEMİR DEMİRTAŞ İNŞAAT YÖN. KUR. BAŞKANI  / İNŞ. MÜH.  ATİLLA DEMİRTAŞ

Özel bir proje üretiyoruz. Kurum ortakları olarak başlarken de farklı ve değer katacak bir şey yapılması konusunda hem fikirdik. Beklentimiz uzun yıllar ortaklar olarak hayata geçirmiş olmaktan gurur duyacağımız bir işin ortaya çıkması. Ortaya çıkaracağımız değerin ölçüsünü de Bursa’mıza katacağı pozitif katkıyla belirlemek istiyoruz. SKY TOWER bittiğinde kentin siluetine pozitif bir katsı sağlayacaktır. Kentin kayda değer ve takdir edilen yapılarından biri olarak hem yıllarca hizmet edecek hem de bulunduğu alanın ticari ve iş hayatını olumlu olarak geliştirecektir.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X