Bir ülkenin çöküşü

Suriye’deki iç savaş dün sekizinci yılına girdi.

Bir ülkenin çöküşü

Başkent Şam’da  15 Mart 2011’de barışçıl bir eylem olarak başlayıp kısa sürede ülke geneline yayılan ve silahlı çatışmalara dönüşen Suriye savaşının başlangıcından bu yana, yüz binlerce kişi hayatını kaybetmiş, milyonlarcası yerinden edilmiş, çok sayıda yapıysa onarılamayacak biçimde yok edilmiş durumda.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkenin müdahil olduğu savaşın sonuysa henüz görünürde değil. BM ve Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yayınlanan verilere göre, savaşta toplam 353 bin 935 kişi hayatını kaybetti.

Ölenlerin  106 bin 390’ı sivil ve bu sivillerin de 19 bin 811’i çocuk ve 12 bin 513’ü kadın. 
Suriye’nin nüfusu savaş öncesinde 23 milyondu. Bugün toplamda yaklaşık 11 milyon Suriyeli savaş nedeniyle yerinden edilmiş konumda. 2,8 milyonu çocuk olmak üzere yaklaşık 6,1 milyon Suriyeli evinden edilerek kendi ülkeleri içinde mülteci haline geldi.

Yarısı çocuk 5,4 milyonu aşkın kişiyse, komşu ülkeler Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır’a kaçtı. 
En az 961 çocuk, savaşa müdahil silahlı gruplar tarafından çocuk asker olarak kullanılıyor.

Bugün Suriye’de savaş nedeniyle okula gidemeyen 1,7 milyon çocuk var ve bu çocukların yaklaşık üçte biri 5-17 yaşları arasında. 
Savaşta yalnızca 2017 yılında en az 910 çocuk öldü, 361 çocuk ise yaralandı.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X