Bit pazarında ne bulacağınızı asla bilemezsiniz! 5 dolara aldı, 100 dolara sattı…

İngiltere’de bir adam, bit pazarından beş dolara aldığı 4.000 yıllık bir çömleği yıllarca diş fırçası kabı olarak kullandı.

Bit pazarında ne bulacağınızı asla bilemezsiniz! 5 dolara aldı, 100 dolara sattı…

Bit pazarında ne bulacağınızı asla bilemezsiniz… Mesela 4.000 yıllık bir çömlek. İngiltere’de bir adam, bit pazarından farkında olmadan aldığı tarihi eseri, yıllarca diş fırçası kabı olarak kullandı.

Bir antilopun resmiyle süslenen pişmiş toprak kap, beş yıl önce bir bahçe satışına çıktığında Karl Martin’in dikkatini çekti. Martin, eseri ve yanındaki bir başka kabı yaklaşık 5 dolara satın aldı.

Şu an bir açık artırmacıda çalışan ve Kasım ayında bu eseri yaklaşık 100 dolara satan Martin, “Görür görmez beğenmiştim.” diyor.

Hansons Açık Artırma’daki eski eserler müdürü James Brenchley’e göre, söz konusu kap, Bronz Çağ’da Güney Asya’nın kuzeybatı bölgelerinde gelişen İndus Vadisi Harappa uygarlığına ait. İndus, Antik Mısır ve Mezopotamya ile birlikte, Eski Dünya’daki üç önemli medeniyet beşiğinden biriydi.

Ancak bir koleksiyoner olan Martin bu eseri satın alırken kabın bu geçmişinden bihaberdi.

İndus Vadisi uygarlığına ait 4.000 yıllık kap, bit pazarında yaklaşık 5 dolara satıldı. C: Hansons Auctioneers

Martin, “Diş macunumu ve diş fırçamı koymak için banyoda kullandım, hatta üzerinde birkaç diş macunu izi bile var.” diyor.

Yıllar sonra, müdür Brenchley’in müzayede evinde bir minibüsün boşaltılmasına yardım eden Martin, açık artırmaya çıkacak olan bazı çömleklerin, evinde kullandığı diş fırçası kabına benzediğini fark etti.

“Resim stili aynı görünüyordu ve benzer şekilde boyanmış hayvan figürleri vardı.”

Brenchley kabı inceledi ve Afganistan’dan gelmiş ve MÖ 1900’lere kadar uzanan gerçek bir eser olduğunu doğruladı.

Martin, “Bu da 4.000 yıllık demek oluyordu. İsa doğmadan 2.000 yıl öncesi. Bu gerçekten inanılmaz. Bu eserin bir bahçe satışına nasıl çıkabildiğini hiçbir zaman anlayamayacağım.” diyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X