‘Biz onaylamıyoruz’

Kentin göbeğine yapılması planlanan termik santralin ÇED Raporu’nun onaylanmasına tepki gösteren çevreciler, mücadelelerinin devam edeceğini söylediler.

‘Biz onaylamıyoruz’

AYKUT GÜNGÖR

DOSAB tarafından kentin göbeğine yapılması planlanan termik santralin ÇED Raporu’nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmasına tepki gösteren DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu üyeleri, santrale karşı mücadelelerinin ilk günkü kararlılıkla devam edeceğini bildirdi.

Platform üyeleri, dün Heykel’de toplanarak kararı protesto etti. Platform adına basın açıklamasını okuyan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, halkın, sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının, partilerin, derneklerin, DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu’nun raporları, basın açıklamaları, eylemleri, on binlerce itiraz dilekçelerine rağmen ÇED Raporu’nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandığını belirterek, bu durumun sürpriz olmadığını söyledi.

KINIYORUZ

Bursa’nın hava kalitesinin önlem alınması, halkın uyarılmasını gerektirecek seviyede olduğunu kaydeden Aksoy, “Bursa, hava kirliliği nedeniyle çok önemli bir halk sağlığı sorunu ile karşı karşıya bir il. Günümüzde kömürlü termik santraller, Amerika’da, Avrupa’da yol açtığı sağlık sorunları ve iklim değişikliklerine etkileri nedeniyle sınırlandırıldı ve gelecek 10 yıllarda kapatılma kararlarının alındı. Teknolojisi ne olursa olsun kömürlü santrallerin yol açtıkları kirliliğin, santralde çalışanlar ve çevresinde yaşayanlar başta olmak üzere, toplumun geniş kesimlerinde rahatsızlıklara, hastalanmalara ve ölümlere yol açtığını bilimsel araştırmaların ortaya konulmuştur. Yeni teknoloji olarak sunulan akışkan yataklı kazan teknolojisi,  40 yıldır kullanılan teknolojidir. Bu bilgileri  defalarca paylaşmamıza rağmen, DOSAB Termik Santral projesinde  ÇED sürecinin tamamlanmasını kolaylaştıran, kanunlara, yönetmeliklere ve planlara uygun davranmayan, kamu adına toplumun bütünsel çıkarları ve faydasına hizmet etmesi gereken sözde  kamu kurum ve kuruluşlarını kınıyoruz” dedi.

DAVA AÇILACAK

Ertuğrul Aksoy, önümüzdeki günlerde ÇED olumlu kararının iptaline ve yürütmesinin durdurulmasına yönelik dava açacaklarını da dile getirerek, “Mücadeleye ilk günkü kararlılık ve istekle devam ettiğimizi, edeceğimizi, yapacağımız basın açıklamalarında, eylemlerde halkımızı yanımızda görmek istediğimizi, mücadelemize güç vermelerini beklediğimizi kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Halkımızın zehirlenerek yavaş yavaş öldürülmesine, toprağımızın, suyumuzun ve havamızın kirletilmesine asla izin vermeyeceğiz. Çever Bakanlığı onaylasa da biz onaylamıyoruz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X