Black Friday Türkiye’de tutmadı

ABD’de “Black Friday” olarak adlandırılan ve alışveriş çılgınlığının yaşandığı etkinlikte ürünlerdeki indirimler yüzde 90’ı bulurken, Türkiye’de firmaların vadettiği indirim oranları sözde kaldı. TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal, indirimlerin gerçek oranl

Black Friday Türkiye’de tutmadı

ABD’de “Black Friday” (Kara Cuma) ismi verilen ve tüm ülkeye yayılan indirim kampanyaları kapsamında, yüzde 90’a yaklaşan indirimlerle satış rekorları kırılmış, online satışlar 5 milyar doları aşmıştı. Ortalama indirim tutarının yüzde 50 olduğu “Black Friday” kapsamında ABD’de ürünler adeta kapış kapış giderken, Türkiye’de ise istenilen indirim oranları gerçekleşmedi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, Türkiye’de firmaların istediği satış rakamını yakalayamadığı için bu indirim süresini uzattığını savundu.

Tüketicilerin istediklerini bulamadıklarını dile getiren Küçük, çok sayıda tüketici ile görüştüklerini, bazı vatandaşların da kendilerine mail veya SMS yoluyla ya da telefon açarak ulaştığını ifade etti.

“Tüketicilerin gözlemi, indirimlerin sözde kaldığı şeklinde. Tamamen hayali indirimler yapılmıştır. Çok az sayıda, birkaç üründe indirim yapan mağaza sahipleri, diğer ürünlerde ise hayali indirimler yapmıştır” diyen Küçük, “Hatta etiketlere yüksek rakamlar yazarak sonra bunun üzerinden yüzde 50 indirim yapıldığı iddia edilmiştir. Fakat daha önceki fiyatlara bakılınca indirim yapılmadığı net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. İndirim oranları yüzde 5, yüzde 10’da kalmıştır. Ciddi indirim yapılan birkaç ürünün ise kısa sürede tükendiği, yerine yenisinin konulmadığı görülmüş, gelen müşterilere ürünün tükendiği söylenmiştir. Buradaki asıl amaç tüketicileri alışverişe yönlendirmektir. Kısaca tüm ürünleri kapsayan, gerçek bir indirim olmamıştır” şeklinde konuştu.

“İndirim kampanyaları denetlenmeli”

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, Black Friday ismi altında “indirimli satış” vaadiyle müşterilerin mağazalara çekildiğini ancak genel manada bir indirim olmadığını, bu konuda görüştükleri kişilerin de aynı kanıyı taşıdığını söyledi.

İndirim kampanyalarının ticaret odaları tarafından denetlenebileceğini dile getiren Koçal, “Ancak onlar denetlemek istemiyor. Piyasada bu anlamda bir başıboşluk var. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, tüketici dernekleri ve meslek odaları iş birliği ile indirim kampanyalarının denetiminin yapılmasını sağlamalı.” dedi.

Koçal, yapılan indirimlerin gerçek oranları yansıtmadığını kaydederek, “Kusura bakmayın ama halk arasındaki tabiri ile önce fiyat bindiriyorlar, sonra indiriyorlar. Mesela, ‘tasfiye nedeniyle’ indirimli satış yaptığını açıklayan bazı mağazalar nedense yıllardır kapanmıyor.” diye konuştu

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X