BM’de Suriye uzlaşması! Ateşkes ocakta

BM Güvenlik Konseyi, Suriye’de siyasi diyalog sürecinin başlaması ve ülke genelinde ateşkes ilan edilmesini isteyen karar tasarısını oy birliği ile kabul ederken, Esad’ın geleceğine ilişkin madde yer almadı.

BM’de Suriye uzlaşması! Ateşkes ocakta

BMGK kararında Suriye’de ocak ayı başında siyasi müzakereler ve ülke genelinde uygulanacak ateşkesin başlatılmasının hedeflendiği bildirildi.

15 üyenin tamamının desteğiyle kabul edilen kararda, Cenevre Bildirisi ile Viyana toplantılarında uzlaşılan temelde siyasi geçiş sürecinin başlatılması istendi. Sürecin, Suriyeliler öncülüğünde ve tüm tarafların rızasıyla tam yürütme gücü olan geçiş hükümeti kurulmasını içerdiği vurgulandı. 

Kararda, Viyana’daki görüşmelerde alınan, ‘Suriyelilerin önderliğinde 6 ay içinde geçiş süreci, taraflar arasında müzakerelerin başlaması ve ateşkes sağlanması, yeni bir anayasa yapılması, 18 ay içinde adil bir seçim düzenlenmesi ve BM denetiminde terör örgütü-muhalif ayrımı yapılması için çalışılması’ kararının desteklendiği vurgulandı. Ancak müzakerelere başlamak için hangi muhalif grupların masada olabileceği, Esad’ın geleceği ve seçimlere katılıp katılmayacağı gibi konularda mutabakat sağlanamadığı için BMGK kararında bu konuları aydınlatan maddelere yer verilmedi. 

Sürecin Suriye’deki tüm tarafların rızası çerçevesinde ve Suriyelilerin öncülüğünde devam etmesi gerektiği kaydedilerek, ‘tam yürütme gücü olan bir geçiş hükümetinin’ kurulmasına işaret edildi.

GÜVENİRLİĞİ KAYBETTİ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, uluslararası toplum arasında Esad’ın geleceğine ilişkin keskin farklar bulunduğunu belirterek, “Önümüzde büyük engeller olduğunun farkındayız” dedi. Esad’a ilişkin ABD ile Uluslararası Suriye Destek Grubu’ndaki birçok ülkenin tutumunun net olduğunu dile getiren Kerry, “Birçok ülke ve bize göre Esad ülkeyi yönetebilecek yetenek ve güvenirliği kaybetti, ancak bu görüşü herkes paylaşmıyor” ifadelerini kullandı.

LAVROV’UN AÇIKLAMASI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Suriye’nin geleceğine ve liderine Suriye halkının karar vermesini istedi. Rusya’nın, IŞİD’e karşı mücadele konusunun, bir kişinin geleceğine bağlanmasına karşı olduğunu kaydeden Lavrov, “Esad sorunu çözülmeden IŞİD’e karşı ortak bir mücadelenin mümkün olmadığı düşüncesi tehlikeli bir mantık ve yaklaşım” dedi.

 

ESAD’SIZ YÖNETİM

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın iktidarda olduğu sürece ülkede düzenin sağlanamayacağını söyledi. Suriye’de siyasi dönüşümün sağlanmasına yönelik soruyu yanıtlayan Obama, Suriye’ye halkın çoğunluğu tarafından meşru olarak kabul edilmeyen bir hükümet olduğu sürece bu ülkeye barışın getirilemeyeceği, iç savaşın sona erdirilmeyeceğini ifade etti. 

Obama,  IŞİD’i tamamen ortadan kaldırmak için bulunduğu bölgelerde düzenli bir hükümetin olması gerektiğine ve Suriye’de de bunun ancak Esad’sız bir yönetimle olabileceğini kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X