BM’den AB-Türkiye anlaşmasıyla ilgili açıklama

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, sığınmacıları Türkiye’ye göndermeyi hedefleyen Türkiye-AB anlaşmasıyla ilgili endişelere sahip olduklarını duyurdu.

BM’den AB-Türkiye anlaşmasıyla ilgili açıklama

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Avrupa Direktörü Vincent Cochetel, AB ile Türkiye’nin sığınmacı krizinde “prensipte” yaptıkları anlaşmayla ilgili İsviçre radyosu RTS’ye konuştu. 

Sığınmacıları Türkiye’ye göndermeyi hedefleyen anlaşmayla ilgili endişeleri olduğunu söyleyen Cochetel, “Türkiye’nin Irak ve Afganistan’dan gelen sığınmacıları kabul etme oranı çok düşük, yüzde 3 oranında bulunuyor” dedi. 

“Türkiye’de koruma altına alınmayan insanların geri gönderilmesi Avrupa ve Uluslararası yasalarda ciddi problemler oluşturur” diyen BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Avrupa Direktörü Cochetel, “Önümüzdeki 10 gün içerisinde, Türkiye’ye gönderilecek insanların mülteci başvurusu yapmalarını sağlayacak tamamlayıcı garantilerin alınacağını umuyorum” şeklinde konuştu.

AB-TÜRKİYE ZİRVESİ’NDE NELER KONUŞULDU 

Türkiye’nin sığınmacı krizi karşısında Avrupa Birliği’ne sunduğu öneriler Brüksel’deki zirvede dün ele alındı. Yaklaşık 15 saat süren zirvede Türkiye’nin önerileri prensipte kabul edildi. AB ve Türkiye ayrıntıları görüşmek için 18 Mart’ta yeniden bir araya gelecek.

Zirvenin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’le kameraların karşısına geçti.

Başbakan Davutoğlu Türkiye’nin şart koştuğu konuların başında gelen vize serbestisinin haziran sonuna kadar uygulanmasını umduğunu söyledi. AB Komisyonu Başkanı Juncker de vize serbestisi konusunda net konuştu. Juncker, “Vize serbestisi gerçekleşecek” dedi.

GERİ KABUL ANLAŞMASI 

Türkiye vize serbestisinin yanısıra 2018’e kadar sığınmacılar için 3 milyar euro ek destek talep etmişti. Bu iki maddeye ilaveten Yunan Adaları’ndan geri kabul edilen her sığınmacı karşılığında Avrupa Birliği’nden bir Suriyeli sığınmacıyı yasal yollardan kabul etmesi istendi.

Tüm bu maddeler üzerinde prensipte anlaşma sağlandı. Türkiye’nin önerilerinin uygulanmaya geçmesi için şimdi gözler 18 Mart’ta yapılacak AB liderler zirvesine çevrildi. Önerilerin nasıl hayata geçirileceğiyle ilgili ayrıntıların ve nihai kararın zirvede belli olması bekleniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X