Böcek değil ‘Terminatör’

Isparta Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, “Terminatör böcek” olarak bilinen 10 bin calosoma sycophanta böceği, çam kese böceği ile mücadele için ormana bırakılacak.

Böcek değil ‘Terminatör’

Isparta Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü Nevzat Sicimli, ekosistemin insan eliyle olduğu gibi doğadaki diğer canlılar tarafından da bozulabildiğini söyledi. Çam kese böceğinin ekosisteme zararları bulunduğunu vurgulayan Sicimli, bu böceğin Akdeniz’deki kızılçam ile Isparta bölgesindeki karaçam ağaçlarının dallarını yiyerek bitkiyi zayıflattığını kaydetti.

Böcekle geçmişte kimyasal yollarla mücadele edildiğini anlatan Sicimli, bu mücadele türünden toprağı kirletmesi, doğadaki diğer canlılara zararları nedeniyle vazgeçtiklerini bildirdi. Ekosisteme zarar vermemek için halk arasında “terminatör böcek” olarak bilinen bilinen calosoma sycophanta böceğini kullanmaya başladıklarını belirten Sicimli, Isparta Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan laboratuvarda bu böceklerin üretimini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Sicimli, “Şubat ve mart aylarında terminatör böceklerin topraktan çıkmasıyla üretime başladık. Anaç böcekleri laboratuvara getirerek yumurtalarını alıyoruz. 5 gün içinde çatlayan yumurtalardan yavruları elde ettikten sonra 22 gün besliyoruz. Daha sonra mücadele için doğaya bırakacağız” dedi.

Sicimli, hedeflenen 10 bin böcekten 5 binini ürettiklerini, ileriki günlerde böceklerin doğaya bırakılacağını sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X