Boğazköy Barajı 2016’da hizmette

Bursa’nın en büyük ovalarından biri olan Yenişehir Ovası’ndaki Boğazköy Barajı sulamasında inşaat çalışmalarında sona gelindi. Çalışmaların 2016’da tamamlanması ve barajın hizmete alınması hedefleniyor.

Boğazköy Barajı 2016’da hizmette

Bursa’da tarımsal sulamada büyük önem arzeden Boğazköy Barajı projesinin yüzde 70’lik kısmı tamamlandı. 

Güney Marmara Bölgesi ile İstanbul, İzmit ve Bursa gibi tüketim pazarlarına yakın konumda olması, uygun iklim şartları, ürün çeşitliliğinin bol olması nedeniyle büyük önem arz eden projeyle Yenişehir Ovası’ndaki toprak kaynaklarının sulama suyuna kavuşturulması sağlanacak.

Projenin tamamlanması ile birlikte buğday, pancar, ayçiçeği, domates, biber, soğan, bostan, yonca, fasulye, şeftali, kavak ve elma gibi ürünler yetiştirilecek. Sulama projesinin yapılması ile bölgede istihdam artışının sağlanmasının yanı sıra çiftçi gelirlerinin artmasından dolayı ekonomik ve sosyal bakımdan da bölgenin daha çok gelişmesi ön görülüyor. 

YÜKSEK POTANSİYEL

Zonlu toprak dolgu tipinde inşa edilen baraj, 31 metre temelden yükseklikte yer alıyor. Ayrıca hacim olarak 3 milyon 32 bin metreküp, depolama hacmi ise 32 milyon 710 bin metreküp kapasitesi olan Boğazköy Barajı ile 116 bin 500 dekar tarım arazisine da sulama suyu sağlanacak.

Sulanması düşünülen Yenişehir Ovası, Bursa’nın doğusunda yer alan yaklaşık 177 bin dekar büyüklüğüne sahip. Yıl içerisinde en az 2 ürün alınabilecek potansiyele sahip olan ovada, projenin tamamlanması ile yıllık tarımsal gelir artışı dekar başına 483,18 TL ile yılda 56 milyon 290 bin TL olması bekleniyor. Toplam maliyeti yaklaşık 340 milyon TL olan projenin, kendisini 6 yılda amorti etmesi hedefleniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X