Bölge Mahkemeleri açılmadan kapandı

Odunluk’taki 10 katlı plazada işler umulduğu gibi gitmedi. Bu yüzden Bölge Adliyesi’nin Ordunluk’a kurulmasından vaz geçildi. Yetkilere göre, kaybeden ise bölgedeki esnaf oldu.

Bölge Mahkemeleri açılmadan kapandı

HALİL ÖZÇOBAN

Bursa Bölge Adliye Mahkemesi için, geçen yıl Odunluk Mahallesi’nde bir plaza kiralanmış, binanın bir an önce faaliyete geçirilmesi için de hummalı bir çalışma başlatılmıştı. İki bloktan oluşan 10 katlı plazada Bölge Adliyesi’nin faaliyete geçmesi için gün sayılırken, şok bir gelişme yaşandı.

NEDEN VAZ GEÇİLDİ?

Adalet Bakanlığı’nın her ay 297 bin lira kira ödediği binanın sahipleri, iddiaya göre sözleşmede yer alan bazı şartları yerine getirmedi. Gerekli fiziki düzenlemeler yapılmayınca sözleşmeye aykırı davranıldığı için protokol iptal edildi. 

Oysa, binanın kasım ayında Adalet Bakanlığı’na teslim edilmesi gerekiyordu. Bu eksiklikler yüzünden süre 6 ay uzatıldı. Buna rağmen eksiklikler giderilmeyince plazanın Bölge Adliyesi’ne dönüştürülmesinden vaz geçildi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Bursa Bölge Adliyesi Mahkemesi Başsavcısı Sait Gürlek, alınan kararla tarafsız bilirkişilerin binada inceleme yaptığını, eksikliklerin giderilmediğine ilişkin rapor hazırlanınca da fesih işleminin gerçekleştiğini bildirdi.

6 ay süre içinde mal sahiplerine devletin ödediği kira bedelinin ise 1 milyon 782 bin lira olduğu öğrenildi. Başsavcı Gürlek, binanın 33 hissedarının bulunduğuna dikkat çekerek, ‘Ödenen para şimdi geri istenecek. Mal sahipleri, kendi metrekarelerine düşen miktar üzerinden hesaplama yaparak parayı ödeyecek’ dedi.

YENİ BİNA ARAYIŞI

Gürlek, Bölge Adliyesi için yeni bir bina aradıklarını da sözlerine ekleyerek, ‘Ulaşımın kolay olabileceği bir yerde en az 12 bin metrekare kapalı alana sahip, kabası bitmiş bina arıyoruz.  Şartnameye uyulsaydı, Odunluk’taki Bölge Adliyesi’nin civarındaki oteller ve işyerlerinde canlılık olacaktı. Esnaf için bu bir kayıp oldu. Dileğimiz istinaf mahkemelerini bir an önce faaliyete geçirmek. Bu mahkemelerde Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Bilecik ve Kütahya’dan gelecek davalar görüşülecek’ şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X