Bölgeye göre ayçiçeği ekimi

Yenişehirli çiftçiler yağlık ayçiçeği ekimine başladılar. Çiftçinin bu yıl da umutlu bir beklenti içinde olduğunu belirten 307 Sayılı Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Hakkı Çetin, “Geçen yıl elde edilen kazanç ve verimin bu yıl artmasını bekliyoruz” ded

Bölgeye göre ayçiçeği ekimi

GÜRHAN ADANA

Yenişehir’in kıraç ve sulak özelliklere sahip 5 ayrı bölgesinde 3 yıl önce başlanan ve geçen yıl sona eren deneme ekimlerinden olumlu sonuçlar alındığını anlatan Çetin, her bölgenin koşullarına uygun ayçiçeği tohumlarının belirlendiğini kaydetti.

Deneme ekimlerinin kooperatifte görevli ziraat mühendisi tarafından izlendiğini dile getiren Çetin, “Toprak, su ve iklim koşulları farklı olan bölgelerde yaptığımız deneme ekimlerinin sonunda, hangi bölgeye hangi cins tohumun uygun olduğunu gördük. Bugünlerde ekimlere başlayan ve tohumları kooperatifimizden teslim almaya gelen ortaklarımıza bu deneme ekimlerinin sonuçlarını gösterip, tarlasının bulunduğu bölgeye uygun tohum cinsini öneriyoruz. Onlar da önerimizi kabul ediyorlar” diye konuştu.

ARTIŞ BEKLENİYOR…

Yenişehir’de yıllardır aynı cins ayçiçeği tohumunun ekiminin yapıldığını vurgulayan Çetin, verim ve kalite konusunda sıkıntılar yaratan bu alışkanlığın giderildiğini ifade etti. Çetin, “O bölgeye uygun tohumlardan elde edilecek verimde ciddi artışlar bekliyoruz. Örneğin, Yolören Köyü’nde 200 kilo ürün alınan tarladaki deneme ekiminde, yeni çeşit tohumdan 300 kilo ürün elde ettik. Ayrıca, 1 kilo ayçekirdeğinden 400 gram yağ alırken, yeni çeşit tohumdan yetişen ayçekirdeğinden 500 gram yağ elde ettik” dedi.

Deneme ekimlerinden olumlu sonuçlar alınmasının ayçiçeği ekicilerinde heyecan yarattığını ifade eden Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl 16 bin dönüm alana yağlık ayçiçeği ekimi yapılmıştı. Bu yıl ise deneme ekimlerinde görülen başarının etkisiyle ayçiçeği ekim alanlarının 20 bin dönüm alana yükselmesini bekliyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X