‘Bölünme’ uyarısı

Türkiye’nin tarihi referandum sonucu Avrupa’da büyük yankı uyandırdı. Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, referandumun sonucunu ‘Türk halkının bölünmüşlüğü’ne yordu.

‘Bölünme’ uyarısı

Türkiye’de yapılan anayasa değişikliği referandum sonuçları Avrupa’da büyük yankı uyandırdı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, anayasa değişikliği referandumunun ardından yaptığı değerlendirmede , “Yakın referandum sonuçları Türk halkının ne kadar bölünmüş olduğunu gösteriyor” dedi.  

Merkel ile Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile yaptıkları ortak açıklamada,  Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın ülkenin tüm kesimleriyle ‘saygıya dayalı’ bir diyaloğa geçmesi gerektiğini belirtti. Açıklamada Türkiye’nin parlamenter demokrasiden başkanlık sistemine geçişiyle ilgili halk oylamasının küçük bir farkla sonuçlanmış olmasının ‘Devlet yönetimine ve kişisel olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a büyük sorumluluk yüklediğine’ işaret edildi.

TÜRKLER BÖLÜNDÜ

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da referandumun sonucunu ‘Türk halkının bölünmüşlüğü’ne yordu. Fransa cumhurbaşkanlığından Hollande adına yapılan açıklamada, “Siyasi kurumlarını nasıl düzenleyecekleri sadece ve sadece Türklerin bileceği bir iştir. Ancak şu ana kadar yayınlanan sonuçlar Türk toplumunun planlanan kapsamlı reformlar hakkında bölündüğünü gösteriyor” denildi. Fransa dışişleri bakanlığı ise Türk hükümetinden idam cezasını yasaklayan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne saygı göstermesi istedi.

Avrupa Komisyonu’nun da ‘geniş kapsamlı mutabakat’ vurgusu yapmasının ardından, Danimarka’dan da benzer bir açıklama geldi. Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen Twitter’dan, “Anayasa değişiklikleri Türkiye’yi Avrupa değerlerinden ve AB üyeliğinden uzaklaştıran bir rotaya soktu” mesajını paylaştı.

KREMLİN: HALKIN İRADESİ

Anayasa referandumu hakkında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’şn ofisinden de açıklama geldi. Avrupa’dan gelen tepkilerin aksine, Kremlin açıklamasında ‘halkın iradesi’ vurgusu yapıldı. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, “Referandum Türkiye’nin iç meselesidir. Türk halkının iradesine herkes saygı göstermeli” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X