Borca sadakat azaldı

Türkiye’nin ilk iş ahlakı zirvesinde konuşan Karahan, iş dünyasında ahlakın önemine işaret ederek, iş dünyasının cüzdanlarını doldururken helal yoldan kazanması ve helal yola harcaması gerektiğini anlattı.

Borca sadakat azaldı

İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Başkanı Ayhan Karahan, ‘Türkiye’de maalesef işletmeler ve kişiler arasında borca sadakatte azalma var” dedi.

İGİAD bünyesinde yaptıkları çalışmalar ile ilgili katılımcılara bilgi veren Karahan, günümüzde kazancın niteliğinden çok miktarının önemli olduğunu kaydetti. Karahan, ”Kazanç elde edilirken helal-haram hassasiyetimiz azalmakta, daha fazla kazanç için her yol mubah görülmektedir. Yaptığımız önemli gözlemlerden bir tanesi iş dünyasının günlük pratiğini şekillendiren ödeme konusudur. Türkiye’de maalesef işletmeler ve kişiler arasında borca sadakatte azalma görülmektedir” ifadelerini kullandı.

KARŞILIKSIZ ÇEK VURGUSU

Karşılıksız çıkan çek oranlarının ciddi rakamlara ulaştığına dikkati çeken Karahan şöyle devam etti: ”2015 yılı karşılıksız çek tutarında bir önceki yıla göre yüzde 41 artış yaşanmıştır. 2016 yılında Eylül ayı dahil 9 aylık ortalama yüzde 38. İşletmeler ve kişiler arasında borca sadakatin azalması güven ve sermaye kaybına neden olmaktadır. Bir işletmenin en büyük sermayesi güven ve itibarıdır. 

İşletmeci ticaretinde bir başkasının zarar görebileceği bir alış verişte ve davranışta asla bulunamaz. Oysa biz biliyor ve inanıyoruz ki; ‘Aldatan bizden değildir.’ Ve yine biliyor ve inanıyoruz ki; mümin kendinden zarar gelmeyeceğinden emin olunan kişidir. Bu kişinin başında bulunduğu işletme de güvenle alış veriş yapılan bir yerdir. Bu işletme sözünde durur, taahhütlerini yerine getirir, borcu varsa zamanında öder, çalışanının maaşını günü gününe ve hakkıyla verir. İş ahlakının kıldığımız namaz, yaptığımız ibadetler kadar önemli olduğunu biliyor ve buna inanıyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X