Borsa ekim ayına umutla giriyor

Borsa İstanbul yatırımcısının üst üste 6 yıldır yüzünü güldüren ekim ayının, bu yıl da aynı şekilde seyretmesi bekleniyor.

Borsa ekim ayına umutla giriyor

Analistler, döviz kurlarındaki gerilemenin ve dış politik gündemdeki sakinleşmenin borsadaki yükseliş eğilimini desteklediğini belirtiyor.

Borsa İstanbul, eylülde son 9 ayın en yüksek getirisini sunarken, son 6 yıldır yatırımcısına kazandırdığı ekim ayına ilişkin analist beklentileri de yine pozitif tarafta yer alıyor.

Borsa İstanbul verilerine göre, BIST 100 endeksi son 6 yıldır ekimde aylık bazda değer kazanırken, borsa yatırımcısının bu dönemde aylık getirisi ortalama yüzde 6,3 oldu. Endeksin 2012 yılından bu yana, ekim ayları performansı incelendiğinde aylık bazda tümünde değer kazandığı görülüyor. Bu dönemde en az yüzde 2,7 ile 2016 yılında yükselen endeks, en çok da yüzde 8 ile 2012’de artış kaydetti. Borsa İstanbul yıl başından bu yana etkili olan satış ağırlıklı seyrini eylülde sonlandırarak aylık bazda yüzde 7,80 yükseldi ve böylece 2017’nin aralık ayından bu yana en iyi aylık performansını gösterdi.

Analistler, genel olarak dünya borsalarında yaz aylarında yaşanan durgunluk ve satış ağırlıklı seyrin, varlık fiyatlarının ucuzlamasına, bunun da sonbaharda alım fırsatı olarak değerlendirilmesine neden olduğunu kaydediyor. Döviz kurlarındaki gerilemenin ve dış politik gündemdeki sakinleşmenin Borsa İstanbul’da yükseliş eğilimini desteklediğini belirten analistler, pozitif görünümün ekimde devam edip etmeyeceği ve gücünün de yine bu konulardaki gelişmelere göre şekilleneceğini dile getiriyor.

POZİTİF SEYRİN BAŞ ETMENLERİ

Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal, ekim ayına 100.000 seviyesinde bir borsa, 6,00 TL seviyesinde dolar kuru ve yüzde 18’in altına gerilemiş bir 10 yıllık gösterge tahvil faizi ile girildiğini belirtti. Atılal, ‘’Pozitif olarak değerlendirilebilecek bu sonuca ulaşmamıza yardımcı olan etmenler; AB ve ABD ile politik ilişkiler, TCMB tarafından yüzde 24’e yükseltilen politika faizi, yatırımcıları memnun eden Yeni Ekonomi Programı (YEP), bankacılık sermaye yeterlilik rasyosu ve sorunlu kredileri yapılandırma programları oldu” dedi.

Ekim ayına, kasımda başlayacak ABD’nin İran’a yönelik ambargosuna ilişkin tedirginlik, OPEC’in petrol arzını artırmaya yanaşmaması nedeniyle petrol fiyatlarındaki artış ve ekimde 10,7 milyar dolarla bu yılın en yüksek dış borç geri ödemesinin kur üzerindeki olası baskısı ile girildiğine işaret eden Atılal, buna karşın uzun zaman sonra ilk defa AB ile ilişkilerde iyimserliği artıran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’ya gerçekleştirdiği ziyaretin yeniden hikaye yaratılmasına imkan tanıyan potansiyel bir gelişme olduğunu kaydetti.

PİYASALARDA  DALGALANMA OLABİLİR

Gedik Yatırım Menkul Değerler Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan ise, ağustos ayında kurlarda etkili olan yüksek volatilitenin fiyatlar üzerindeki en yüksek etkisinin görüleceği eylül ayı enflasyonu ve 12 Ekim’de gerçekleşmesi beklenen Amerikalı Rahip Andrew Brunson davasının ekimde piyasalarda dalgalanmalara neden olabileceğini söyledi. 3 Ekim’de açıklanacak verilerle son dönemin en yüksek aylık enflasyon rakamlarından birinin görülmesinin beklendiği ifade eden Doğan, ‘’Enflasyonda piyasa ortalaması ile gerçekleşme arasında çok ciddi sapmalar görülebilir.

Sürprize açık enflasyon rakamının başta kurlar olmak üzere TL varlıkların genelinde sert hareketlere neden olabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu. Doğan, ekim ayında hukuki bir konu olmasına karşın piyasaların takip edeceği en önemli konulardan birinin de 12 Ekim’de gerçekleşecek Brunson davası olacağının altını çizerek, davanın, ABD’li yetkililerden gelen açıklamalar dolayısıyla ABD ile ilişkilerin seyrinde belirleyici duruma gelmesi nedeniyle piyasalarda dalgalanmalara neden olabileceğini anlattı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X