Borsa faiz kararı öncesi sert yüseldi

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bugün açıklanacak faiz kararı öncesinde, Borsa İstanbul’da (BIST), üç günlük düşüş sona erdi. Endeks günü yüzde 4,11 yükselişle 72 bin 156 puandan tamamladı.

Borsa faiz kararı öncesi sert yüseldi

Global piyasalara paralel son üç işlem gününde yüzde 7 gerileyen Borsa, dün petrol fiyatlarına bağlı küresel piyasalarda gözlenen güçlü alımların yanı sıra, içeride de olumlu algılanan bütçe sonuçları ve AB ile yeni bir faslın açılmasının etkisiyle kazanımlarını yüzde 4’ün üzerine taşıdı ve günü yüzde 4,11 yükselişle 72.156,79 puandan tamamladı. Endeks, bir önceki kapanışa göre 2.848,05 puan artarken, toplam işlem hacmi 4,9 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 5,22, holding endeksi yüzde 2,89 yükseldi. Günün en fazla kazandıran sektör endeksi yüzde 5,42 ile ‘ulaştırma’, değer kaybeden tek sektör endeksi ise yüzde 0,77 ile ‘madencilik’ oldu.

HERKESİN GÖZÜ FED’DE

Analistler, bugün açıklanacak Fed faiz kararı öncesinde piyasalarda volatilitenin çok yüksek olduğunu, önceki 3 işlem gününde pay piyasalarındaki sert düşüşün ardından dün özellikle banka pay piyasalarında tepki alımlarının güçlendiğini ifade etti. Bugün Fed’in faiz artıracağına kesin gözle bakıldığını aktaran analistler, karar metni ve sonrasında Fed Başkanı Janet Yellen’ın açıklamalarında bundan sonraki dönemde faiz artırım sürecine ilişkin ipuçlarının aranacağını kaydediyor. Uzmanlar, BIST 100 endeksinin 72.000 – 72.500 aralığının direnç konumuna geldiğini dile getirerek, muhtemel düşüşlerde ise 71.000 seviyesinin üzerinde tutunmasının kısa vadeli görünüm açısından önemli olacağını vurguluyor.

DOLAR 2,96’YA İNDİ

Dolar ve Euro ise küresel piyasalarda doların gelişen ülke para birimlerine karşı değer kaybetmesinin etkisiyle TL karşısında düşüşe geçti. Gün içinde 2,99’un üzerini gören dolar, akşam saatlerinde 2,96 seviyesinden alıcı buldu. Euro ise 3,3031’den 3,2360’a geriledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X