Borsa’da 8 ayın en iyi performansı

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, eylülde yüzde 8,6 artışla ocak ayındaki yüzde 14’lük değer kazancından bu yana en güçlü yükselişini kaydetti.

Borsa’da 8 ayın en iyi performansı

Eylül ayına 96.718 seviyesinden başlayan ve ay boyunca yükseliş eğilimini koruyan BIST 100 endeksi, analistlerin önemli direnç olarak nitelendirdiği 105.500 puanın üzerini test etti. Banka pay piyasaları öncülüğünde yükselen BIST 100 endeksi, 105.500 direncinin üzerinde tutunamasa da 105.033 puanla aylık bazda Mart 2018’den bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Eylülde endeksin lokomotifi olan banka hisseleri, yatırımcısına ortalama yüzde 14,8 kazandırırken, sanayi hisselerinin yükselişi yüzde 7,6 seviyesinde kaldı. Düşen faizler ve ekonomi yönetiminin bankacılık sektörü paydaşlarıyla attığı adımların, sektörde kredi büyümesi ve karlılığı artıracağı beklentileri banka hisselerinde alımların güçlenmesini sağladı.

HALA YÜZDE 32 İSKONTOLU

Analistler, geçen ay Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), bankacılık sektöründeki takip hesaplarına aktarılması gereken, ağırlıklı olarak inşaat ve enerji sektörlerine kullandırılmış 46 milyar lira büyüklüğündeki kredinin 2019 sonuna kadar gerekli sınıflama değişikliklerinin yapılması gerektiği yönündeki duyurusunun, sektöre olan güveni artırdığını ifade etti. Yapılan etki analizleri sonucu, sektörün yüzde 18,2 olan sermaye yeterlilik rasyosunun yapılacak sınıflama değişikliğinin ardından yaklaşık 50 baz puan kadar düşeceğini anımsatan analistler, bu durumda dahi Türkiye’deki bankacılık sektörünün dünya geneline göre güçlü konumunu sürdüreceğini kaydetti. Analistler, Merkez Bankasının temmuz ve eylülde politika faizini toplamda 750 baz puan düşürmesinin yanı sıra  gayrimenkul ve otomotiv kredilerine yönelik kampanyaların da bankacılık hisselerini desteklediğini ifade ederek, sektör endeksinin halen tarihi zirvesine göre ortalama yüzde 32 iskontolu olduğunu söyledi.

SPOR ENDEKSİ İLK SIRADA

Eylülde bankacılıktan daha fazla kazandıran iki sektör spor ve turizm oldu. Spor endeksi, eylülde yüzde 20,4, turizm sektörü hisseleri ise ortalama yüzde 14,9 yükseliş kaydetti. Fenerbahçe’nin, aldığı başarılı sonuçlarla diğer 3 büyük takımı geride bırakarak Süper Lig’de 2’nci sıraya çıkmasıyla hisseleri, eylülde yüzde 42,4 değer kazandı. Borsada, eylülde en yüksek getiriyi sağlayan hisse senetleri yüzde 401 ile QNB Finans Finansal Kiralama, yüzde 220,7 ile Orma Orman Mahsulleri AŞ ve yüzde 165,7 ile QNB Finansbank oldu.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X