Borsada mart istikrarı

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi son 6 yıldır mart ayında yatırımcısına ortalama yüzde 8,11 kazandırırken, analistler geçen sene yorumlarında ‘geleneksel mart yükselişi’ tanımlamasını kullanmaya başlamıştı.

Borsada mart istikrarı

BIST 100 endeksi en son 2008 yılının mart ayında yüzde 12,9 düştükten sonra altı yıl üst üste mart aylarında önemli oranda yükselişler kaydetti. Son 6 yılın mart ayları performansları incelendiğinde BIST 100 endeksinin en fazla yüzde 13,8 ile 2010 yılında değer kazandığı, en az ise 2012 yılında yüzde 2,8 yükseldiği görülüyor. 

MARTTA DOLAR DÜŞÜYOR

Endeksin son 6 yıldaki mart ayı getirilerinin ortalaması yüzde 8,1 olurken, analistler, bu dönemde genellikle bilanço ve temettü beklentileri ile pay bazlı hareketlerin de öne çıktığını belirtiyor. Son 6 yılın neredeyse tamamında mart aylarında bankacılık sektörünün BIST 100 endeksinin üzerinde bir getiri sağladığı görülürken, son dönemde borsa performansını önemli oranda etkileyen dolar kurunun ise mart aylarında çoğunlukla düşüş kaydettiği dikkati çekiyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X