Boşnak mutfağından yöresel lezzetler

Anadolumuzda yüzyıllardır var olan Boşnak mutfağı günümüzde de lezzetini korumaya devam ediyor.

Boşnak mutfağından yöresel lezzetler

Boşnak mutfağının en lezzetli köfte, çorba, börek ve tatlısını en pratik ve kolay yollarla sizin için derledik… 

 

Boşnak köftesi

Malzemeler

600 gram dana kıyma (yağlı) 

1 tane yumurta

2 diş sarımsak

2 buçuk yemek kaşığı zeytinyağı

3 buçuk su bardağı ince çekilmiş ekmek içi (bayat) 

2 fiske tuz ve karabiber

Sosu için

İsteğe göre ceviz veya fındık içi

5 çorba kaşığı yoğurt 

1 diş sarımsak

1 fiske tuz

Nasıl hazırlanır? 

Öncelikle soğanınızın ve sarımsağınızın kabuğunu soyun. Soğan ve sarımsakla fazla temas etmemek için rondodan geçirin. Soğanının suyunu süzerek köfte harcının kıvamının tam tutmasını sağlayabilirsiniz.  

Derin bir kaba 600 gram kıymayı alın ve üzerine yumurtayı ekleyin. Soğan ve sarımsağı, ekmek içini, zeytinyağını tuzu ve karabiberi ekleyerek köfte kıvamına getirin. 100 er gramlık köfte şeklinde bölerek streç filmle üzerini kapatın ve dolapta 20-25 dakika kadar bekletin.

 

Dinlendirdiğiniz köfteleri tavada zeytinyağında önlü arkalı pişirerek tabağınıza dizin. Servis aşamasında sosunu hazırlarken yoğurt ceviz veya fındık içini, sarımsak ve tuzu karıştırın köftelerin üzerine dökün.Hazırladığınız bu köfteleri ekmek arasına koyarak da servis edebilirsiniz.

Doyurucu bir çorba olan Balkan çorbası ile devam edelim.

Malzemeler 

250 gram dana bifteği

5-6 adet saplarından temizlenmiş mantar

1 çay bardağı sıvıyağ

1 (tepeleme) yemek kaşığı un 

2 çay bardağı süt 

Göz kararı tuz

Üzeri için

1 buçuk yemek kaşığı tereyağı

2 çay kaşığı pul biber ve nane

Nasıl hazırlanır? 

Dana bifteği kuşbaşından daha küçük parçalar halinde doğrayın ve tencerede haşlayın. İnce ,nce doğranmış mantarları da ekleyerek pişmeye bırakın.

 

Başka bir tencerede yağı ve unu koyun ve un pembeleşinceye kadar kavurun. 2 çay bardağı sıcak su ekleyin ve karıştırın.  Bu karışıma sütü ekledikten sonra mantar ve et tenceresine dökün. Tuzunuzuda attıktan sonra 15-20 dakika kadar ara ara kontrol ederek karıştırın.

Üzeri için tereyağını küçük bir tavada eriterek pul biber ve naneyi yakın. Pişen çorbanızın üzerine tereyağı karışımını dökerek karıştırın. Dilerseniz üzerine maydanoz da ekleyerek süsleyebilirsiniz.

Boşnak tatlısı olan Slatka ile devam edelim. 

Malzemeler

3 tane yumurta

2 çay bardağı şeker

2 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı irmik

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

2 çay bardağı un 

Şerbeti için

Yarım litre toz şeker

yarım litre su 

1 paket vanilya

2 çay kaşığı limon suyu

Nasıl hazırlanır?

Un, kabartma tozu vanilya ve irmik derin bir kap içinde karıştırılır. Yumurta ile toz şekeri ise başka bir kapta çırparak krema kıvamına getirin. Üzerine yoğurdu ekleyip karıştırmaya devam edin. 

Elde ettiğiniz iki karışımı birbirine karıştırarak bir hamur elde edin. Tereyağı ile her yerini yağladığınız bir tepsi veya borcama karışımı dökerek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30-35 dakika pişin.

 

Şerbetini hazırlamak için ise; toz şeker ve suyu tencereye koyun şekeri eritin fakat suyu kesinlikle kaynatmayın. Tamamen eriyen şekerli suya limon ve vanilyayı ekleyerek karıştırın ve soğumaya bırakın. 

Pişen tatlınızı fırından alın ve sıcak sıcak dilimleyin. Soğuyan şerbeti üzerine eşit miktarlarda dökün ve şerbeti çekmesini bekleyin. Kekin sıcak şerbetin ise soğuk olmasına dikkat edin.

Boşnak böreği

Malzemeler

Hamuru için

2 buçuk çay bardağı ılık su 

1 buçuk çorba kaşığı tuz

4 su bardağı un

200 gram eritilmiş tereyağı

2 kahve fincanı sıvıyağ

İç harcı 

200 gram dana kıyma

2 soğan

1 fiske tuz, karabiber

Üzerine

1 çorba kaşığı tereyağı

2 çorba kaşığı yoğurt

Nasıl hazırlanır? 

Derin bir kapta un tuz ve su yavaşça karıştırılır. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Üzeri kapatılarak yarım saat kadar dinlendirilir. Tezgaha su serpilerek açılan hamur 4 parçaya bölünür ve üzeri kapatılarak yarım saat kadar bekletilir. 

İç harcını hazırlarken soğanları küçük küçük doğrayın kıymayı, tuz ve karabiberi de koyup hafif kavurun.

Ayırdığınız parçalardan birini tezgaha alın ve merdane yardımıyla açın. Elde ettiğiniz ince hamurun üzerine tereyağı karışımını fırça yardımıyla sürün ve kenarlarından çekerek uzatın. Uzattığınız hamura iç harcınızdan koyup katlayıp kapatın.

Fırın tepsinizi hafif yağlayıp bir arada rulo yaptığımız hamuru ortadan başlayarak spiral şeklinde kapatın. Elde ettiğiniz rulonun üzerine tereyağı ve yoğurdu fırça yardımıyla sürün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Dilerseniz domatesle ikram edebilirsiniz. 

Boşnak mutfağı akşam yemeğiniz hazır. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X