Bratislava’da AB için yol haritası

AB Dönem Başkanı Slovakya’nın ev sahipliğinde başkent Bratislava’da gerçekleştirilen AB liderler zirvesinin ardından ‘Bratislava Deklarasyonu ve Bratislava Yol Haritası’ yayımlandı.

Bratislava’da AB için yol haritası

Deklarasyonda, bir üyenin ayrılma kararı almasına rağmen diğer bütün üyeler için AB’nin vazgeçilmezliğini koruduğu ifade edildi. Deklarasyonda, “27 üye ülke ile birlikte ortak tarih inşa etmek üzere AB’yi başarılı yapmaya kararlıyız. AB, mükemmel değildir ancak karşı karşıya kaldığımız tehditleri bertaraf etmek için en iyi araçtır. Bizim, sadece barış ve demokrasiyi garanti altına alan değil, aynı zamanda halklarımızın güvenliğini garanti altına alan AB’ye ihtiyacımız var” ifadeleri yer aldı.

BRATİSLAVA YOL HARİTASI

AB Konseyi, AB Dönem Başkanı Slovakya ve AB Komisyonu tarafından hazırlanan ‘Bratislava Yol Haritası’ adlı belgede, AB’nin yakın döneme ilişkin hedefler ve somut önerileri sıralandı.

Göç krizinde atılacak adımlarda temel hedef , “Gecen yıl yaşanan kontrolsüz göç dalgasının bir daha asla tekrarlanmaması” olarak belirlenirken, düzensiz göçmenlerin sayısının daha da azaltılmaya çalışılacağı bildirildi. Ayrıca, AB’nin dış sınırlarında kontrolü, uzun dönemli bir göç politikası üzerinde AB üyeleri arasında konsensüs sağlanması, AB üyelerinin sorumluluk ve dayanışma ilkelerini uygulaması olduğu belirtildi. AB’nin Türkiye ile varılan mutabakatın uygulanmasına dönük taahhütlerine tümüyle bağlı olduğu ifade edildi. Savunma ve güvenlik alanında işbirliği başlığında da, AB üyesi ülkeler arasında işbirliğinin daha da güçlendirilmesi çağrısı yapılıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X