Brüksel’den ‘mali’ tepki

AB devlet ve hükümet başkanları, Brüksel’deki zirvede, Türkiye’ye yapılacak mali yardımların azaltılması konusunda anlaştı.

Brüksel’den ‘mali’ tepki

Almanya Başbakanı Angela Merkel bu adımla AB’nin, Türkiye’deki insan hakları durumuna tepki gösterdiğini belirtti.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri Brüksel’de yapıtları toplantıda Türkiye’ye katılım öncesi mali yardımların azaltılması konusunda anlaştı.

Liderler zirvesinin ilk günün ardından gazetecilere açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, ‘AB Komisyonu’ndan Türkiye’ye verilen katılım öncesi yardım fonlarının değiştirilmesi ve azaltılması konusunda tavsiyelerde bulunmasını istedik. Türkiye ile üyelik müzakerelerinin hemen kesilmesi konusunda çoğunluk sağlanamadı. Diğer yandan cari durum konusunda oldukça büyük kuşku var. Bu akşam yapılan toplantıda Türkiye ile diyalog arayışı içinde olmamız gerektiğini ortaya koydum’ diye konuştu.

Merkel, Ankara’ya mülteci mutabakatı kapsamında taahhüt edilen mali yardımın ise ödenmeye devam edeceğini belirtti.

Almanya Başbakanı açıklamasında, Türkiye’deki insan haklarının durumunun ‘hiçbir şekilde tatmin etmeyici’ olduğunu vurgulayarak, ülkenin ‘adım adım hukuk devleti ilkelerinden uzaklaştığını” ifade etti.

2014-2020 DÖNEMİNDE 4,4 MİLYAR EURO

Türkiye’nin AB’ye aday ülke olarak 2014-2020 döneminde 4,4 milyar euro yardım alması planlanmış durumda. Bu çerçevede AB ortak bütçesinden gelecek yıl 500 milyon euro alacak.

Avrupa Parlamentosu’na hali hazırda Türkiye’ye katılım öncesi fonlardan yardımın gelecek yıl 50 milyon euro azaltılmasını ve 30 milyon euroluk bir miktarın da Türkiye ile ilişkilerin daha da kötüleşmesi olasılığına karşı bir kenarda ayrılması önerilmiş durumda. Parlamentonun bu öneriyi çarşamba günü onaylaması bekleniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X