BTM ve ‘Altın Çağ’ın Asya çıkarması

Pekin’de 3 gün süren konferansta Bursa’nın geliştirdiği ‘Altın Çağ’ sergisi Asya ve Avrupa ülkelerine pazarlandı.

BTM ve ‘Altın Çağ’ın Asya çıkarması

İHSAN AYDIN

 

Pekin’de bulunma sebebimiz aslında turistik bir seyahat değildi. Büyükşehir Belediyesi’nin kentimizde 7 yıl önce hizmete açtığı Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin de üyesi olduğu Asya Pasifik Bölgesi Bilim ve Teknoloji Merkezleri Ağı

(ASPAC)’nın 2016 Çin buluşmasını izlemekti.

Pekin Bilim ve Teknoloji Müzesi’nde 3 gün boyunca süren konferansa 40’a yakın ülkeden onlarca izleyici katıldı.

Bölge dışından birliğe kabul edilen ilk Türk Bilim ve Teknoloji Merkezi olan Bursa, Pekin’de adeta gövde gösterisi yaptı.

Bursa’da bizzat BTM’nin kendi geliştirdiği ve 7 ila 12. yüzyıllarda yaşamış Müslüman bilim öncüleri Altın Çağ sergisi burada görücüye çıkarıldı.

Proje danışmanı, Pekin’deki konferansta sunum yaparak katılımcılara hem bu sergiyi hem de BTM’nin kuruluşundan bu yana geçtiği aşamayı aktardı.

 

Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve BTM Koordinatörü Rıfat Bakan, BTM görevlileri Nazım Enes Altan, Ömer Faruk Boyacı ile iki TÜBİTAK uzmanı da Pekin 2016 buluşmasını baştan sona izlediler.

Hem yol boyunca hem de konferanstaki boşluklarda Bakan ile konuşma fırsatı bulduk.

Bakan, Osmangazi Belediyesi’ndeki görevi sırasında bir Manchester seyahatinde gezdiği bilim teknoji merkezi projesini Bursa’ya uyarlama düşüncesinin oluştuğunu, konuyu o vakit Osmangazi Belediye Başkanı olan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye açtığını ve karar alıp BTM’nin hayata geçirilmesi için düğmeye bastıklarını anlattı.

Projeyi başarmanın Büyükşehir’de kendilerine kısmet olduğunu da kaydeden Bakan, “İyi ki başlamışız. Kısa sürede çok mesafe aldık. Gidip gördüğümüz bir çok bilim teknoloji merkezini yakaladık, hatta geçtik. Bırakın bunu, artık kendi ürettiğimiz sergi ve düzenekleri dünyaya pazarlıyoruz. Altın Çağ sergimiz şimdiden Avrupa, Amerika ve Arap ülkelerinden isteniyor. Bütün bunlar için Başkanımız Recep Altepe’nin desteğini hep arkamızda hissettik. TÜBİTAK ile de sıkı işbirliğine gittik. Bugün ortaya çıkardığımız eser Türkiye’nin dört bir yanından örnek alınıyor. Bir kısmına hem teknik hem de sergi, düzenek desteği veriyoruz” dedi.

Bakan, TÜBİTAK, BTSO işbirliğiyle Büyükşehir Belediyesi’nin mevcut projeyi daha da büyüteceğini, Gökmen Uzay ve Havacılık Merkezi için TÜBİTAK’tan bu amaçla 60 milyon TL yeni destek alacaklarını da aktardı.

 

2020 ASPAC zirvesi Bursa’da

 

ASPAC’a tam üye kabul edilen Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, Gökmen Uzay ve Havacılık Merkezi’ni tamamlar tamamlamaz büyük bir uluslararası zirveye de ev sahipliği yapacak.

Pekin’deki toplantıda ASPAC’in 2020’de gerçekleştireceği toplantının Bursa’ya verilmesi de gündeme geldi.

BTM Koordinatörü Rıfat Bakan, “ASPAC Başkan ve yöneticileriyle konuştuk. 2020 yılındaki zirvenin Bursa’ya verilebileceğini aktardılar. Bu konuda bizden yazılı başvuru istediler. Böylesi organizasyonlar için tecrübemiz fazla. ASPAC zirvesini çok rahat gerçekleştirebiliriz. 2020’ye kadar diğer projemizi de bitereceğimizi düşünüyoruz. Zirve hem ülkemiz hem de kentimiz için büyük bir tanıtım fırsatı olacaktır” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X