DERYA DEMİR
CHP Milletvekili Erkan Aydın Bursa Teknik Üniversitesi’nin (BTÜ) 2017 yılına ilişkin Sayıştay raporu hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yazılı soru önergesi sundu. Aydın, raporda yapılan ayrıntılı tespitler ile ağır usulsüzlükler, bir dizi mevzuata aykırı yanlış kararlar ve eksiklerlerin yer aldığını ifade etti.
Aydın, Uludağ Üniversitesi’nin Sayıştay raporunu incelediğinde kadrolaşmalarla dolu bulgularla karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek BTÜ’de de birçok denetimsizliğin rapora yansıdğını kaydetti.
3 FAKÜLTE ATIL HALDE…
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ’den devralınan kurumun BTÜ’ye devrinden sonra üniversitede büyük açıkların olduğunu dile getiren Aydın, “Baktığımızda raporda taşınmaz malların devrinin tam kayıtlarının tutulmadığı, ambarda kayıtlı görünenlerin ise fiiliyatta ambarda bulunmadığı Sayıştay raporlarında yerini almış.
Özellikle ambarda yer almayan taşınırların elektronik ve teknik olarak değeri yüksek olan ürünlerin olduğu yine raporlara yansımış durumda. Aynı zamanda raporda dikkat çeken bir husus var ki o da, ihale kapsamında alınan nakit teminatlar işin sonunda ilgilisine iade edilmemiş ya da hazineye gelir aktarımı gerçekleştirilmemiş. Bu konularla ilgili soru önergemizi sunduk ve bu işin takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.
Sayıştay raporlarına 3 fakültenin atıl halde bulunduğunun da yansıdığını aktaran Aydın, “Açılmak istenen İletişim Fakültesi, Denizcilik Fakültesi ve Sanat ve Tasarım Fakültesi atıl halde duruyor. İletişim ve Denizclik fakülteleri için 412 bin TL harcandığı halde henüz faaliyete geçmemiş durumda” dedi.
KESTEL’E VİZE ÇIKMADI
BTÜ’ye ek olarak Kestel’e yapılması planlanan alanın da raporda yer aldığını anlatan Aydın, “ Kestel’e yapılması planalanan üniversiteye ek kampüs alanı da Devlet Planlama Teşkilatı tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda olmadığı gerekçesiyle alanın yapımının uygun olmadığı rapora yansımış durumda.
Raporda ‘Her ne kadar kampüs alanı yaklaşık bin 500 dönüm olarak görünse de inşaat yapılabilir alanın sadece 350 dönüm olduğu, bu alanların ise orman alanı ve üniversite tarafından amulaştırılan 44 adet özel mülkiyet alanından oluştuğu anlaşılmıştır’ yazısı ile bu bölüm yer aldı.
Üniversitenin; kampüs alanı olarak belirlenen ve orman arazisi niteliğinde olan arsalar için Orman Bakanlığı’na yüksek bedellerle kira ödenmesine rağmen üniversitenin yapımıyla ilgili hiçbir hareket olmamış. Bu kıstasların belirtiliği raporda da Kestel’e ek bir alan yapılması uygun görülmedi” diye konuştu.
ERKAN AYDIN’IN VERDİĞİ SORU ÖNERGESİ;
Bursa Teknik Üniversitesi’nin 2017 yılına ilişkin Sayıştay raporu 02.10.2018 günü kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.
Raporda üniversitenin idari kararlarına, harcamalarına ilişkin ayrıntılı tespitler yer almaktadır. Sayıştay bununla birlikte ağır usulsüzlükler bir dizi mevzuata aykırı yanlış kararlar ve eksikler tespit etmiştir.
Söz konusu bulgular başlıklar halinde şöyledir:
• Kurum tarafından 2017 yılı yönetim dönemi hesabı ve eki cetvellerinin Sayıştay’a sunulamaması (raporda şu ifade yer almaktadır: Bursa Teknik Üniversitesi’nin 2017 yılına ilişkin mali rapor ve tablolarla il ilgili gelir, gider ve mallarına ilişkin tüm faaliyet, karar ve işlemleri ve bunlara ilişkin kayıt, defter, bilgi, belge ve verileri (Elektronik olanlar dahil) kamu idaresi yönetimi tarafından zamanında sağlanamadığı için görüş bildirilememektedir.
• OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile kapatılan vakıf üniversitesinden devir alınan taşınmazların kayıtlarını bulunmaması
• İhale kapsamında alınan nakit teminatların işi sonunda ilgilisine iade ve Hazine’ye gelir aktarımı işlemlerinin gerçekleştirilmemesi
• OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile kapatılarak üniversitenin kullanımına bırakılan vakıf üniversitesinden devir alınan taşınırların kayıtlarının bulunmaması/bazı taşınırların devir kapsamı dışında bırakılması
• Maddi olmayan duran varlıklar için yıl sonunda yüzde yüz oranında amortisman ayrılmaması
• Bilimsel araştırma projelerinde ara (Gelişme) veya sonuç raporlarının süresinde verilmemesi
• Üniversite tarafından seçilen kampüs alanının T. C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından belirlenen kritere uygun olmaması
• Ambarda kayıtlı taşınırların fiilen ambarda bulunmaması
• Taşınır kayıt yönetim sisteminde gerçekleştirilen düzeltme kaydı işlemleri sonucunda taşınır sicil numaralarında yer alan yıl hanesinin hatalı olması
• Üniversite bünyesindeki çeşitli eğitim birimlerinde zorunlu ders yükünü tamamlamamış öğretim üyesi/üyeleri varken diğer bazı öğretim üyelerine ek ders verilmesi ve ücretinin ödenmesi (Raporun bu kısmında FETÖ’den kalan çok farklı programlardaki derslerin verilmek zorunda olunduğu bildirilmektedir.)
• Üniversite bünyesindeki üç fakültenin fiilen atıl durumda olması
• Üniversite bünyesinde iç denetim birimi kurulmaması
Bu bağlamda:
1. Sayıştay’ın hazırladığı rapor sonucunda Bursa Teknik Üniversitesi hakkında idari bir soruşturma başlatacak mısınız?
2. Üniversite yönetimi tarafından Sayıştay’a neden zamanında yeterli bilgi verilmemiştir?
3. Üniversiteye kalan taşınmazların kayıtlarının bulunmaması kabul edilebilir bir durum sayılabilir mi? Bu taşınmazların kayıtları ne zaman ve ne şekilde hazırlanacaktır?
4. Üniversite bünyesindeki çeşitli eğitim birimlerinde zorunlu ders yükünü tamamlamamış öğretim üyesi/üyeleri varken diğer bazı öğretim üyelerine ek ders verilmesi ve ücretinin ödenmesi konusunda nasıl bir işlem yapılacaktır?
5. FETÖ’ den kalan farklı dersler nelerdir? Söz konusu dersler ve ders yükü devam edecek midir?
6. Atıl olan üç fakülte işlevsel hale getirilecek midir?